Janković: Oko 670 škola godinu počelo sa skraćenim časovima

Vesti 02. sep 201914:49 > 15:08
Tanjug/ Bojan Stekić

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković izjavila je da su članice tog sindikata, između 670 i 680 škola novu školsku godinu počele skraćenim časovima u trajanju od 30 minuta zbog nepostojanja socijalnog dijaloga i neispunjavanja ranijih dogovora.

Janković je na konferenciji za novinare, ispred Ministarstva prosvete, štrajk ocenila kao veoma uspešnim s obzirom na to da od 736 članica USPRS, po preseku u podne, veliki broj njih radi skraćeno.

Ona je podsetila da su 4. oktobra prošle godine uspeli da ubede Međunarodni monetarni fond (MMF) i Vladu Srbije da su platni razredi neophodni „zarad pravde i ravnopravne raspodele novca za sve koji rade za državu“.

„Vlada je tada izdala dokument u kom jasno stoji da će naše plate u roku od tri godine biti povećane za 36 procenata, a za 2019. 14,6 procenata, ali od toga ništa nema, nemamo nikakve informacije i to je vrlo loše“, istakla je Janković.

Ona je ukazala na to da su o platnim razredima pregovarali godinama unazad, podsećajući da je bilo predviđeno da se platni razredi uvedu od 1. januara 2016. godine i da je taj rok pomeren za 1. jul 2020.

Prema njenim rečima, nemoguće je platne razrede uvesti u julu jer je to veliki projekat i to će verovatno značiti da će i taj rok biti pomeren na 2021. godinu, na šta oni iz USPRS neće pristati.

Janković je istakla i da je veoma važno da razgovaraju i sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem jer su ranije sa njim pregovarali o platnim razredima, kao i da će pokušati da dođu i do predsednice Vlade Ane Brnabić.

Njen kolega iz USPRS Vladimir Adžić je istakao da je Vučić kao predsednik vlade bio garant sporazuma potpisanog između četiri reprezentativna sindikata prosvete i Vlade Srbije iz 2015. godine.

„Pozivamo predsednika države i predsednicu vlade koji su nadležni za sporazum koji je potpisan, a nije ispunjen da sednemo i pregovaramo. Mi tražimo isplatu svetosavskih nagrada, to je 25.000 dinara“, poručio je Adžić.

Iako su zahtev da ih primi ministar prosvete Mladen Šarčević slali na petnaest dana, kako je rekla Jasna Janković, tek posle današnje konferencije za novinare, usledio je poziv iz resornog ministarstva, ali kako im je rečeno, primiće ih pomoćnik, a ne ministar koji je zauzet.