SSP odlučio o bojkotu, opoziciji daje rok od 15 dana da se izjasni

Vesti 01. sep. 201919:14 > 19:23
Podeli:
Izvor: N1

Stranka slobode i pravde jednoglasno je donela odluku da njihove liste na predstojećim izborima neće biti. Međutim, ima li disonantnih tonova unutar Saveza za Srbiju po pitanju odbijanja učešća u izbornoj trci? Kada je u pitanju prelazna vlada, Đilas kaže da je o učešću u njoj rano govoriti i da u njoj treba da sede stručnjaci, a ne političari.

„U ovakvim uslovima, u ovakvoj situaciji, gde postoji samo jedna istina, jedan sudija, jedan tužilac, jedna policija koja hapsi po nalogu državnog vrha, dok postoji strah u Srbiji, dok ljudi ne smeju slobodno da iskažu svoju volju, jer im od toga zavisi posao za njih i ljude oko njih, ne postoji mogućnost da na takvim izborima Stranka slobode i pravde učestvuje“, rekao je Dragan Đilas posle sednice Glavnog odbora.

Lider Stranke slobode i pravde otišao je korak dalje, i kročio na teren odluka drugih političkih stranaka, rekavši da očekuje da sve stranke koje doživljava pravom opoziciom u narednih petnaest dana iznesu istovetan stav. Rok koji može biti prekratak za pojedine koalicione partnere, budući da se u Demokratskoj stranci često čuju poruke da je za odluku o bojkotu neophodno još razgovora.

POVEZANE VESTI

„S puno optimizma gledamo na stvaranje dijaloga, jer mi za dijalog radimo i smatramo da bojkot nije cilj nego sredstvo. To je moja jasna poruka svima nama koji imamo obavezu da donoseći odluku o bojkotu ili izborima imamo jasnu poruku šta će biti dan posle“, kazala je poslanica Demorkatske stranke Gordana Čomić 29. avgusta.

U Stranci slobode i pravde smatraju da vremena za dijalog više nema – i da su, što se njih tiče, sve stranke koje su zimus potpisale Sporazum s narodom – praktično već donele odluku.

„Gospodo, na debatu ste imali vremena do februara, kad ste stavili svoj potpis na papir, da nećete izaći na izbore pod ovim uslovima. Posle toga više nema debate, mi samo možemo da pričamo kako će to da se implementira“, poručio je Đilas.

Još jedna ideja koja je izazvala polarizaciju unutar Saveza za Srbiju je ona o formiranju prelazne vlade, poput onih u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, jer su je Dveri podržale, a Narodna stranka kategorično odbacila.

Ukoliko se, pak, predsednik Srbije pita, taj predlog ostaće na nivou – šta bi bilo kad bi bilo.

„Danas na predsedništvu smo jednoglasno doneli zaključak… odnosno, ja sam doneo zaključak, jer je to u mojoj ustavnoj nadležnosti. Dok sam živ neće biti nikakvih prelaznih vlada. Biće vlada naroda, onako kako narod i građani Srbije budu glasali. Dok sam živ!“, rekao je Aleksandar Vučić.

Đilas kaže da je predsednika Srbije „vrlo lako čitati“.

„Sve što kaže da neće sigurno da bude, to će da bude. Tako je uvek bilo. Sve što kaže – biće ovako, on u stvari slaže i bude drugačije“, tumači predsednik SSP.

Đilas kaže da je još rano da njegova stranka govori da li bi takvu vladu podržala, ali precizira da u njoj ne bi trebalo da sede političari, već stručnjaci.