Milić: Trg Republike pokazuje šta izlazi iz ove vlasti – nešto potpuno prazno

Vesti 01. sep 201910:15 > 10:16
N1

Dobro je da se desio pokušaj da se na nekim okruglim stolovima okupe vlast i opozicija i pokušaju da razgovaraju, ali to treba da preuzme neko drugi kao moderator da bi imalo efekta, ocenio je direktor i urednik produkcijske grupe Mreža Vladimir Milić. Govoreći o rekonstruisanom Trgu Republike, on je rekao da trg izgleda kao prazna bojanka.

Nije dobro da atmosfera u društvu bude toliko napeta i da društvo bude tako podeljeno, ocenio je Milić. On je dodao da se čini da će EU preuzeti moderaciju razgovora između vlasti i opozicije.

„Okrugli sto vlasti i opozicije nije dopineo da se tenzije smanje, a s druge strane kapacitet organizatora nije dovoljno ubedljiv za političke aktere kod nas da ih privoli na popuste – vlast, i kompromise – opoziciju“, kazao je on u Novom danu.

Dobro je što su ti razgovori započeti, ali oni ne funkcionišu dobro i to treba da preuzme neko drugi kao organizator ili moderator, da bi imalo nekog efekta, smatra Milić.

Treće, kako je naveo, za taj rok kada su predviđeni redovni izbori, prilično je kasno da se promene uslovi koji bi doveli do iole fer izbora.

On smatra da je ideja bila da se proba da se započne dijalog i da to počnu nevladine organizacije, a da to posle preuzme neko ozbiljniji, npr EU.

Milić kaže da očekuje intervenciju Brisela, ali da je skeptičan po pitanju toga koliko ona može biti uspešna.

POVEZANE VESTI

 „Međunarodna zajednica poslednjih godina ima sramnu ulogu da se potuno oglušuje o kršenje svih vrednosti koje zastupa EU i za koje se očekuje da ih zemlja kandidat poštuje, a nedavni dolasci EU zvaničnika u Srbiju pokazuju da oni nešto stidljivo pokušavaju da urade, a i, s druge strane, to jeste priznanje da u Srbiji nešto nije u redu“, rekao je.

Kako je naveo, na kratak rok može da se zažmuri na kršenje prava, ali ako sedam godina imate manjak demokratije, manjak slobode medija onda tu nešto nije u redu.

„EU želi, ali nisam siguran da će uspeti i da može. EU je za ovih sedam godina pokazala ozbiljan nedostatak kapaciteta, i kad je u pitanju manjak slobode u Srbiji, a i sam briselski sporazum – prošlo je već šest godina od potpisivanja, a EU nije uspela da uradi ništa da on zaživi“, kazao je.

Opozicija vrlo dobro zna kako stoji u očima i potrebama EU, navodi gost Novog dana i dodaje da opozicija zaista ima puno pravo da ne učestvuje na izborima ako misli da za to nema uslova, bez obzira na to šta o tome misli EU.

Trg republike kao prazna bojanka ili plaža

Govoreći o rekonstrukciji Trga Republike, on je kazao da se čini kao da taj trg izgleda kao „nešto što je neki model gde građani mogu da unesu neke stvari“.

„Kao neka prazna bojanka, koju možete da popunjavate. Izgleda potpuno pusto. To što ostavljamo u prostoru je nešto što izlazi iz nas, a taj trg pokazuje šta izlazi iz nas i ove vlasti, a to je nešto potpuno prazno. Taj trg izgleda potpuno pusto sa nekoliko jadnih drveta i golim prostorom. Izgled kao neka plaža“, rekao je.

On je dodao da rekonstrukcija ne izgleda kao neki projekt koji vredi 10 miliona evra.

Opozicija ima dobru šansu, smatra Milić, da ide sa podacima koliko novca je dato za te radove i sa činjenicama sa kojima mogu da se upoznaju građani.