SzS "otvorio" Trg Republike, na ražnju okretali "prasiće"

Vesti 31. avg 201913:01 > 13:06
N1

Predstavnici Saveza za Srbiju (SzS) održali su performans "Otvaranja Trga", gde su na improvizovanom ražnju okretali prasiće (plišane igračke) uz baklje u plavoj, crvenoj i beloj boji.

Predsednik opštine Stari Grad Marko Bastać ocenio je da su akcije opozicije doprinele tome da je saobraćaj vraćen oko Trga Republike, da su trolejbusi vraćeni na staru trasu i da su te akcije naterale vlast da tri meseca ranije završi radove.

POVEZANE VESTI

Bastać je rekao da je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio konferenciju u isto vreme kada oni imaju akciju, ali da je pobegao, a da je on sa partnerima iz SZS želeo da ga pita zašto je potrošeno 10 miliona evra „na ovu besmislicu“, zbog čega glavni gradski trg liči na loš horor film, „zašto je radio nivelaciju trga, a nije stavio naočare“ i zašto je smanjen protok saobraćaja u Vasinoj ulici sa četiri na dve trake.

„I zašto ne podneseš ostavku i spaseš ovaj grad“, upitao je Bastać.

On je rekao da posle svega što je gradska vlast uradila na ulazu u Beograd može da stoji tabla „Dobro došli u poseljačeni Diznilend Vesić Gorana“, i da su performansom pokazali ono kako bi vlast otvorila Trg i da se nada da se to ipak neće desiti 8. septembra.

Jovanović: Šta smo dobili za 10 miliona evra

Predsednik odborničke grupe Saveza za Srbiju (SZS) u Skupštini Beograda i potpredsednik narodne stranke Nikola Jovanović čestitao je svim građanima što su izdržali zatvaranje Trga i centra grada i što su se izborili da javni prevoz u centru ne bude ukinut i da bude vraćen trolejbuski saobraćaj „kao najjeftiniji i najčistiji vid prevoza u Beogradu“.

„Drago mi je što je Trg Republike završen, želim Beograđanima da uživaju u njemu, ali pitam vlast šta smo dobili za 10 miliona evra“, rekao je Jovanović i dodao da nisu izgrađene ni podzemna garaža, ni biciklističke staze i da je smanjena saobraćajna propusnost Trga.

On je dodao da je Trg Republike renoviran 375 dana, a da su samo sklonjene žardinjere i postavljene granitne ploče.

„Ovo pokazuje da se njihova kampanja ‘Skupo, a glupo’ nastavlja, jer su rekonstruisali Trg iako on mora uskoro ponovo biti raskopan – zbog metro stanice“, rekao je Jovanović i izrazio sumnju da će izgradnja metroa uopšte početi.

Predstavnica pokreta Dveri Dragana Trifković, kao inženjer pejzažne arhitekture, rekla je da za više od 350 dana nije urađeno ništa i da je glavni cilj bio da se „našminka trg“ i uzme novac od provizija i da će se „tek videti koliko je novca uzeo Vesić“.

Tokom skupa sa megafona je vikao predsednik Udruženja porodica nestalih, kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Simo Spasić, koji je optuživao Demokratsku stranku za oslobađanje ratnih zločinaca, dok su ga pristalice opozicije pratile svojim megafonom sa kojeg se čula sirena.