Sejdinović o susretu Maje Pavlović s Vučićem: Možda smanje tarife i ništa više

Vesti 30. avg 201916:31 > 16:38
N1

Novinar nedeljnika "Vreme" Nedim Sejdinović, komentarišući garancije koje je predsednik Srbije dao vlasnici Kanala 9 Maji Pavlović, kaže da će možda doći do pomaka u smanjenju tarifa, ali da suštinski vlast neće promeniti situaciju na medijskoj sceni. "Duboko verujem da ova vlast zapravo počiva na kontroli medija".

Vlasnica Kanala 9 Maja Pavlović prekinula je štrajk glađu, koji je ovog puta trajao 19 dana, i to nakon razgovora sa predsednikom Srbije. Kako kaže, od njega je dobila čvrste garancije da će u narednih 10 dana kontaktirati nadležne institucije da bi se videlo kako može da se reši problem te televizije, u skladu sa zakonom. Ovo je bio treći put da Maja Pavlović štrajkuje glađu zbog pozicije u kojoj se nalazi Kanal 9, a poslednji put, u maju, tri nedelje je gladovala nakon čega ju je primila premijerka Ana Brnabić. Ključni njeni zahtevi su da se naknade koje plaćaju regionalne televizije usklade sa njihovim prihodima.

Sejdinović kaže da mu je drago što je Maja Pavlović prekinula štrajk glađu, jer je njima narušila i ugrozila svoje zdravlje. „S druge strane, nisam srećan što se tako završilo – odlaskom kod predsednika. Prvo, što smo pristali na to da je on neka vrsta „neočekivane sile koja se pojavljuje i rešava stvar“, jer to sve što je ona razgovarala s njim, apsolutno nije deo njegovih nadležnosti… I može se reći da je taj postupak pristajanja razgovora sa predsednikom – postupak urušavanja institucija i zakona ove zemlje. S druge strane, postoje bezbrojni dokazi da su upravo Aleksandar Vučić i njego kabinet i njegovi spin doktori krivi za ovakve probleme u medijima. Ja bih rekao da su problemi koje Maja apostofira problemi njene televizije, ali i sistemski problemi naše medijske scene, da je Aleksandar Vučić generator tih problema i razgovor sa njim deluje kao, možda malo neobična metafora – kao da razgovarate sa nekim ko je veliki ljubitelj mesa i li grila da postane vegetarijanac“, naveo je gostujući u Danu uživo.

POVEZANE VESTI

Smatra da ovaj razgovor neće uroditi plodom, da će doći samo do nekih pomaka, i da neće rešiti probleme na medijskoj sceni. „Duboko verujem da ova vlast zapravo počiva na kontroli medija“.

Podseća da Maja Pavlović ima devet zahteva, a ključni, koji su, kako kaže, i sistemski, su cene koje lokalni i regionalni mediji plaćaju OFPS, SOKOJ-u, REM-u, Emisionoj tehnici i vezama i one, kako ističe, zaista nisu prilagođene realnoj situaciji na terenu.

„Po mojim informacijama već je danas održan sastanak u Privrednoj komori, OFPS-a sa predstavnicima organizacija koje štite prava elektronskih medija i razgovarano je o tome koji su mehanizmi da se dođe do smanjenja tih tarifa. One zaista nisu apsolutno prilagođene mogućnostima lokalnih i regionalnih medija“, naveo je Sejdinović.

Kanal 9 konkretno, na primer, na početku meseca treba da izdvoji oko pola miliona dinara za troškove emitovanja, za troškove dozvole za rad, za troškove autorskih prava, što je potpuni apsurd za svakog ko poznaje u kojim uslovima lokalni i regionalni mediji rade, naveo je Sejdinović. „A to je posledica činjenice što su pojedini lokalni mediji naterani da budu regionalni mediji i samim tim su im troškovi za rad dramatično povećani, a niko ih nije ni pitao da li oni žele da budu regionalni mediji“, naglašava gost N1.

Možda će se doći do pomaka u smanjenju tarifa, ali suštinski neće promeniti situaciju na medijskoj sceni, ocenjuje.

Druge stvari koje je zahtevala Maja Pavlović su u domenu pravosuđa, gde ona traži da se postupci koje vodi pred Ustavnim sudom ubrzaju zbog narušavanja prava u razumnom roku, dodao je. Sejdinović kaže da ona veruje da će sudskim putem neki ti sistemski problemi biti rešeni.

Opstanak lokalnih medija – samo ako se približe vlasti

Ističe da je na našoj medijskoj sceni problem što je jedini način da lokalni mediji opstanu – da se približe vlasti. I onda žive dobro,  dobijaju novac po konkursnom sufinansiranju, preko javnih nabavki, preko ugovora sa javnim preduzećima i tu se krije odgovor na pitanje zašto je naša medijska scena kakva jeste, kaže Sejdinović. On ocenjuje da su mediji, s jedne strane, ucenjeni, s druge korumpirani.

„Da biste opstali treba da napravite razne dilove sa predstavnicima vlasti, da budete njihov servis, da izveštavate u skladu sa njihovim zakonima, da kršite Kodeks novinara Srbije i onda ćete opstati“, dodaje gost N1.

Kaže da problemi Maje Pavlović jesu problemi svih regionalnih medija, i da mu je drago što je sve izašlo u javnost. Međutim, plaši ga činjenica što ti regionalni mediji u većoj meri nisu podržali Maju Pavlović, dodajući da je očekivao da će dolaziti više ljudi da iskaže  solidarnost sa njom.

„Problem je u tome što predsednik može u ovoj zemlji da uradi, šta god mu padne na pamet, a to nije deo rešenja, to je deo velikog problema, jer da institucije rade svoj posao, do ovoga ne bi došlo… Da REM radi svoj posao, mi bismo imali neuporedivo bolju medijsku scenu nego sada, da SOKOJ i OFPS rade posao u skladu sa zakonom i dobrom praksom, ne bismo došli u ovakvu situaciju…“

O „tajnom izveštaju“ REM: Pokazao da tamo ima profesionalaca, problem Savet

Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) objavio je izveštaj REM-a o medijskom izveštavanju tokom izborne kampanje 2016. godine, koji pokazuje da su televizije sa nacionalnom frekvencijom u potpunosti bile u službi vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), koja je na tim izborima odnela ubedljivu pobedu. Izveštaj se bavi i lokalnim medijima, a posebno su zanimljivi oni koji su nakon privatizacije promenili način izveštavanja u korist SNS-a. 

Sejdinović je ocenio da taj izveštaj to telo nije objavilo zbog samih nalaza. Kaže da izveštaj nije otkrio ništa suštinski novo. „Mi znamo kako je potpuna dominacija Aleksandra Vučića i SNS u našim medijima i lokalnim medijima, ali je dobro što imamo na jedan okolišan način potvrdu o tome jedne zvanične institucije… Što se tiče tog tajnog izveštaja REM-a, on pokazuje jednu dobru, pozitivnu stvar, da u okviru tog regulatornog tela imamo tehničke službe koje rade profesionalno svoj posao i koje znaju šta je zakon i kako treba da se poštuje i kako se zakon krši kod nas“.

Istakao je da je problem Savet REM u kom sede očigledno, kako je rekao, politički komesari a ne profesonalci, što je, podvlači, suprotno zakonu.

Da REM radi svoj posao, da radi monitoringe, upozorava medije i kažnjava ih, veliki deo elektronskih medija u našoj zemlji izgubio bi dozvolu za rad, zaključio je Sejdinović.