I Dveri za formiranje prelazne vlade

Vesti 30. avg 201912:30 > 12:36
N1

Ako administracija EU stane na stranu aktuelne vlasti u Srbiji može se očekivati još veći pad poverenja građana u evropske integracije, izjavio je predsednik Dveri Boško Obradović i dodao da je rešenje u formiranju prelazne, tehničke vlade u Srbiji. Sličan predlog iznela je i Liberalno-demokratska partija.

Obradović smatra da bez prelazne, tehničke vlade nema garancija da će ova vlast bilo šta promeniti kada su u pitanju sloboda medija i sloboda izbora. Prema njegovoj oceni, ako ne bude takve vlade, kao jedini odgovor opozicije ostaje bojkot izbora na proleće iduće godine.

POVEZANE VESTI

Povodom boravka delegacije Evropskog parlamenta u Srbiji, Obradović je istakao da je to veoma važna politička misija ukoliko za cilj ima isto ono što je urađeno u Makedoniji i Crnoj Gori za vreme političkih kriza u tim zemljama 2016. godine. On je podsetio da su tada izbori održani tek posle formiranja prelazne, tehničke vlade u kojoj su kao koministri sedeli i predstavnici opozicije.

„EU, dakle, ima model za rešenje političke krize u Srbiji i Srpski pokret Dveri pozdravlja svaku misiju EU koja vodi u ovom pravcu, posebno što su bivši evropski parlamentarci Kukan i Flekenštajn bili lavni posrednici i u slučaju Makedonije i odlično poznaju ovaj model“, naveo je Obradović.

S druge strane, on kaže da ako je misija EU da odgovaraju srpsku opoziciju od bojkota izbora – onda je to nešto potpuno drugo i isključivo u funkciji podrške aktuelnoj vlasti u Srbiji.

Obradović poručuje da se onda postavlja pitanje zašto EU podržava režim Aleksandra Vučića i da li to ima veze sa Vučićevim obećanjem da će Srbija pod njegovom vlašću priznati nezavisno Kosovo.

„Onda nema drugog objašnjenja sem da je evropsko i američko protivljenje bojkotu izbora zapravo njihova želja da u Srbiji sve bude mirno i regularno kada na red dođe trenutak Vučićevog potpisivanja priznanja lažne države Kosovo“, kazao je Obradović.