UN: Srbija odgovorna za izručenje kurdskog migranta Turskoj

Vesti 29. avg. 201912:28 > 12:32
Podeli:
Izvor: prinscreen

Komitet Ujedinjenih nacija (UN) protiv torture doneo je odluku kojom je Srbiju oglasio odgovornom zbog ekstradicije kurdskog političkog aktiviste Dževdeta Ajaza 25. decembra 2017. godine Turskoj, saopštio je Beogradski centar za ljudska prava.

„Izručenjem gospodina Ajaza Srbija je povredila čl. 3 i čl. 22 Konvencije protiv mučenja i drugih svirepih, nečovenih ili ponižavajućih kazni ili postupaka“, navodi se u informaciji koju je prosledio Beogradski centar za ljudska prava.

POVEZANE VESTI

Ajaz je 2017. odlukom ministarke pravde Nele Kuburović izručen Turskoj i pored preporuke Komiteta protiv torture UN da se Srbija uzdrži od izručenja jer postoji rizik da bi mogao biti izložen torturi u matičnoj zemlji. Ministarstvo pravde Srbije tada je saopštilo je da je ta odluka Komiteta UN stigla prekasno, pošto je ministarka Nela Kuburović već potpisala odluku o izručenju.

Ministarstvo pravde tada je obrazložilo da je resorna ministarka odlučila da turskog državljanina izruči na osnovu rešenja suda, ali i na osnovu „odbijenog zahteva za azil, drugostepenog rešenja Komisije za azil“.

Beogradski centar za ljudska prava zastupao je Ajaza i ranije je upozoravao na posledice koje Srbija može imati zbog tog slučaja.