Kukan i Flekenštajn sa poslanicima, Tepić kaže – rezervisani prema bojkotu

N1

Bivši poslanici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Flekenštajn održali su u Skupštini Srbije pojedinačne sastanke sa poslaničkim grupama vlasti i opozicije. Sastanci su bili iza zatvorenih vrata, a evropske diplomate nisu davale izjave. Poslanica Marinika Tepić rekla je posle sastanka da su sagovornici izrazili rezervu prema bojkotu.

Predstavnici vladajućih poslaničkih grupa Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije završili su odvojene razgovore u Skupštini Srbije sa bivšim poslanicima Evropskog parlamenta, posle kojih nisu davali izjave. Srpsku naprednu stranku na sastanku je predstavljao poslanik SNS Vladimir Orlić, a potom je održan sastanak sa poslanicima SPS Đorđem Milićević, Neđom Jovanovićem i Žarkom Obradovićem.

Na sastanak sa bivšim poslanicima Evropskog parlamenta Eduardom Kukanom i Knutom Flekenštajnom došao je i potpredsednik Dveri Ivan Kostić, kao i sa poslanicom Marinikom Tepić, a potom i sa poslanicima Demorkatske stranke. Posle pauze za ručak planiran je sastanak i sa predstavnicima ostalih poslaničkih grupa i nezavisnim poslanicima.

Svim sastancima prisustvovao je i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, a zatražen je sastanak i sa predsednicom Narodne skupštine Majom Gojković.

Kako je novinarima rekao Milorad Mijatović dogovor je da ne daju izjave novinarima. Poslanici SPS i SDPS su u prolazu kratko napomenuli novinarima da je sastanak bio konstruktivan.

Tepić: Apsolutno su svesni kakvo je stanje stvari u Srbiji

Iako je saopšeno da izjave za medije nisu predviđene, poslanica Marinika Tepić rekla je za N1 da je Kukanu i Flekenštajnu predala listu zahteva radne grupe protesta „1 od 5 miliona“ prevedenu na engleski, kao i da im je predočila razloge za bojkot parlamenta i predstojećih izbora.

„Naši sagovornici su izrazili rezervu prema bojkotu. Nije im baš bilo jasno, niti blisko zašto bojkotujemo parlament. Mi smo im objasnili da smo više od dve godine pokušavali da vodimo parlamentarni dijalog kako treba, da zastupamo građane i na žalost bili zbog toga kažnjavani, izbacivani, prekidani i da je to izgubilo svaki smisao. Kao što se s druge strane sve to reflektovalo na celokupnu državu Srbiju. I stoga, zbog nemogućnosti da jednako učestvujemo u predizbornim medijskim fazama, a i inače da zaista ne možemo sebi da dozvolimo da izigramo potpis dat na Sporazum sa narodom, a i svoja politička uverenja“, kazala je Tepić.

Prenoseći utiske sa sastanka, Tepić je dodala da je sagovornicima rekla da Vučić „kupuje vreme kako bi dodatno učvrstio svoj diktatorski režim, apsolutno ne idući ka cilju i to ne samo kada je reč o Kosovu već i o svakodnevnom životu građana“.

Ona je istakla da su Kukan i Flekentštajn kratko rekli da su apsolutno svesni kakvo je stanje u Srbiji.

Božović: Bojkot nije naš cilj, već demokratski izbori

Poslanik Demokratske stranke Balša Božović istakao je posle sastanka da je medijator između vlasti i opozicije potreban i izrazio nadu da će doći do promena koje bi dijalog vratile u parlament.

Božović je istakao da nije bojkot cilj opozicije, već demokratski izbori.

Korak dobre volje od strane vlasti, za demokrate bi bila promena u sastavu Regulatornog tela za elektronske medije (REM), u kome ima upražnjenih mesta i koje treba da se popune izborom u Skupštini.

Božović je dodao da su evropski sagovornici vrlo dobro upoznati sa situacijom u Srbiji, da je razgovor bio je prijateljski razgovor i da je ohrabrujuće što Evropski parlament želi na neki način da posreduje između vlasti i opozicije obzirom da ne postoji poverenje i da se nije mnogo odmaklo u poslednji šest meseci kada je reč o zahtevima sa protesta „1od 5 miliona“.

„Nema pritiska na opoziciju da se vrati u Parlament ili izađe na izbore, mislim da je u pitanju dobra namera i razumevanje šta je sve potrebno kako bi politički sistem u Srbiji nastavio da funkcioniše,“ rekao je Božović.

Kukan i Flekenštajn došli su da bi čuli stavove predstavnika vladajućih i opozicionih stranaka i da bi utvrdili da li postoji volja da se prihvati pomoć Evropskog parlamenta u rešavanju krize u odnosima vlasti i opozicije. Oni neće davati izjave ni pre, niti posle sastanaka tokom ova dva dana.

Kostić: Preneli smo stav Dveri da nećemo ići na izbore

Poslanik Dveri Ivan Kostić predstavljao je taj pokret u razgovoru sa Eduardom Kukanom i Knutom Flekenštajnom i preneo im je stav o bojkotu.

On je u izjavi FoNetu rekao da je dogovor bio da ne govore o detaljima sastanka, ali da je preneo stav Dveri da pod sadašnjim uslovima neće ići na izbore.

Kostić je dodao da je poznat stav Dveri da u prethodne tri i po godine nije bilo uslova za normalan rad u parlamentu i da zbog nemogućnosti pojavljivanja u medijima Dveri neće izaći na izbore.

On je dodao da Dveri predlažu i formiranje tehničke vlade, po ugledu na Severnu Makedoniju, u kojoj je to urađeno pred izbore 2016. godine.

Jovanović: Neizlaskom na izbore branimo demokratske institucije

I Jovan Jovanović iz Kluba samostalnih poslanika rekao je da „neizlaskom na neslobodne izbore, deo opozicije brani demokratske institucije, a pre svega onu najvažniju- slobodne i fer izbore“.

Jovanović je, kako je dodao, zamolio evropske zvaničnike da imaju razumevanja za one koji se odluče za bojkot, jer rok za ispunjenje uslova za fer izbore ističe u septembru, a ne uočavaju se neke pozitivne promene.

U zakazanom terminu danas se nisu pojavili predstavnici Srpske radikalne stranke.

Sutra će se Kukan i Flekenštajn sastati i sa predstavnicima vanparlamentarne opozicije u ranim jutarnjim satima u prostorijama delegacije EU, što je za N1 potvrđeno iz Saveza za Srbiju i Pokreta slobodnih građana.

Rašković Ivić: Evropski poslanici ne podržavaju bojkot

Posle sastanka sa parlamentarcima, Sanda Rašković Ivić iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija istakla je da su sagovornici razumeli odluke pojedinih stranaka oko bojkota parlamenta i predstojećih izbora, ali kažu da ne bi bilo dobro da se bojkotuju izbori jer je to jedini način da se dođe do demokratije.  

Kako je istakla Rašković Ivić, Kukan i Flekenštajn su svesni da će se pred izbore stvoriti stranke koje će glumiti opoziciju, ali su svejedno poručili da će, ukoliko se odluče na bojkot, oni koji ne izađu na izbore „ostati sami“. 

„Mislim da će oni pokušati da učine sve da se situacija u Srbiji promeni ne bi li i mi promenili naše stavove“, rekla je Rašković Ivić.

Ona je dodala da je ispunjenje zahteva koje je napravio stručni tim 1 of 5 miliona – utopija i da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ne pada na pamet da odustane od funkcionerske kampanje. 

„Kad bi se mediji sredili i bilo transparentno finansiranje stranaka, i da se promeni sastav REM-a i ne bude funkcionerske kampanje, to bi bila potpuno druga pesma, ali ja ne verujem da će se ona pevati“, istakla je Sanda Rašković Ivić. 

Ona je rekla i da ne bi bilo dobri da se razgovori svedu na parlament, jer ispada da je predsednica Skupštine Maja Gojković jedini remetilački faktor demokratije u Srebiji, a to nije tako. Urušena situacija u parlamentu je samo jedan od simptoma loše atmosfere u društvu, autokratije koja potiče od Aleksandra Vučića i SNS-a a ima koren u radikalsko-miloševićevskom načinu razmišljanja i vladanja, rekla je poslanica.

Macura: Ne doživljavamo ih kao čarobnjake koji rešavaju probleme

Šefica poslaničke grupe Stranke moderne Srbije Tatjana Macura izjavila je da su na sastanku sa bivšim poslanicima Evropskog parlamenta Eduardom Kukanom i Knutom Flakenštajnom razgovarali o tome kako može da se poboljša rad parlamenta, kako teče dijalog između vlasti i opozicije i kako poslanici vide učešće na izborima na proleće 2020.godine. 

Macura je izjavila za FoNet, posle razgovora sa Kukanom i Flakenštajnom, da su na današnjem sastanku razgovarali o temama koje su započete na sastanku sa predsedavajućim Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom. Macura je rekla da su Kukan i Flakenštaj došli da saslušaju šta poslanici imaju da kažu i kakvi su predlozi da se aktuelna kriza prevaziđe i da nisu nudili rešenja. 

„Mi ih ne doživljavamo kao čarobnjake koji nose čarobni štapić i rešavaju problem jedan po jedan“, rekla je Macura. 

Govoreći o radu Skupštine Srbije, Macura je ocenila da su neki problemi koje su imali već otklonjeni, kao što su usvajanje zakona po hitnom postupku i podnošenje velikog broja amandmana koji ne doprinose kvalitetu zakona koje Skupština Srbije usvaja. Ona je ocenila i da bi opoziciji trebalo da se da veći prostor da može da predstavi svoje politike. 

Macura je navela i da Stranka moderne Srbije podržava sve oblike dijaloga na svim nivoima i da misle da je to put da se prevaziđe aktuelna politička kriza. Ona je ocenila da ima dovoljno vremena do proleća 2020. godine da se aktuelna situacija poboljša.

Macura je rekla da Stranka moderne Srbije još nije donela odluku da li će učestvovati na izborima na proleće 2020. godine i dodala da će je doneti kada izbori budu raspisani.