Tenk novi navijački simbol Zvezde, a da li mu je mesto ispred stadiona?

Vesti 27. avg 201918:08 > 18:16
Tanjug/Miloš Simanović

Za Crvenu zvezdu večeras - meč odluke. Protiv Jang Bojsa pokušaće do Lige šampiona. No, više od predviđanja šta će se večeras dogoditi, u javnosti se govorilo o događaju ispred stadiona. Tu je juče, kao novi navijački simbol, postavljen tenk. U vojsci i policiji tvrde da je reč o maketi, dok javnost poručuje da mu tu nije mesto.

Zvezda večeras bije ključnu bitku za plasman u Ligu šampiona, a u toj borbi, uz 50 hiljada navijača ima i podršku – tenka ispred stadiona. Ili možda nije tenk?

„Radi se o maketi tenka, nečega što podseća na tenk“, kaže ministar policije Nebojša Stefanović.

„U sadašnjem stanju izloženi tenk je maketa i muzejski eksponat“, kaže portparol Ministarstva odbrane Milan Gujanica.

A opet, ta, kako kažu nadležni, maketa, je u prirodnoj veličini tenka, zelene je boje – kao tenk, doduše uz dodate ambleme Crvene Zvezde.

POVEZANE VESTI

„Ima gusenice, i ima tu neku… maketu kupole koja je izgrađena, znači ne radi se o tenku“, kaže Stefanović.

„Tenk nema motor, nema transmisiju, cev na tenku je zavarena“, rekao je Gujanica.

Zbog toga, dodaju, ničiji život nije ugrožen, a u policiji tvde i da nema elemenata krivičnog dela. Ali, i dalje je reč o tenku koji se nalazi ispred najvećeg stadiona u zemlji. I otkud on uopšte tu?

„Nije vlasništvo Ministarstva odbrane i nije deo vojne opreme“, kaže Gujanica.

„Sve to ukazuje na dodelu iz Ministarstva odbrane tenka koji je bio u strategijskim rezervama i da je priprema obavljena u okviru vojnog objekta, jer su korišćene standardne vojne boje“, kaže vojni analitičar Aleksandar Radić.

Radić ujedno odbacuje varijantu koja se spominje na društvenim mrežama – da je tenk kupljen na vojnom otpadu.

„Ne postoji presedan za kupovinu tenka na otpadu i nema leskovačkog ili drugog otpada koji vam prodaje T55“, kaže Radić.

A ta informacija pojavila se na sajtu Red Star Belgrade na kom piše da je sajt navijača. Tu se i objašnjava i simbolika – kažu da je „Poznat slogan navijača da je proradila Zvezdina mašina, a sada će tenk ispred severne tribine i simbolizovati taj poklič“.

Na zvaničnom nalogu Crvene Zvezde kažu da je reč o atrakciji, a uz klub su i navijači na društvenim mrežama.

Screenshot

„Ne mogu da verujem da je jedan tenk kao eksponat ili atrakcija ispred Marakane izazvao izlive mržnje na mrežama. Ispred Arsenalovog stadiona su topovi, šta je problem? Napred Zvezda“, navodi se u jednom tvitu.

„I da odma raščistimo neke stvari, ne smeta njima tenk kao tenk, njima sveta Zvezda i njeni navijači“, navodi se u drugom tvitu.

Dodatno je javnost zapalila i informacija da je tenk učestvovao u borbama u Vukovaru. To su najpre objavile Večernje novosti, čiji je glavni urednik Milorad Vučelić, ujedno i predsednik FK Partizan. To je kasnije povučeno iz naslova, ali je ostalo u linku teksta.

Upravo u činjenici da potpaljuje strasti, iz Inicijative Ne davimo Beograd poručuju da tenku nije mesto ispred stadiona.

„Oživljavaju stare slike iz devedesetih, konkretno na ratove, ratne zločine i mislim da je problem što se to oživljava i postaje na neki način folklor fudbalskog kluba“, kaže Aleksa Petković iz Ne davimo Beograd.

Kluba koji je neposredno pred početak rata 1991. bio prvak Evrope.

Vesić: Ne vidim zašto bi maketa bilo kog vređala

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da ne vidi zašto bi maketa tenka ispred stadiona Rajko Mitić bilo koga vređala i da ne zna zašto bi Evropska fudbalska unija reagovala na tako nešto.

„Uostalom, u Evropi imate fudbalske klubove kao što je Arsenal, koji u svom grbu ima top, i CSKA na čijem stadionu u Moskvi stoji tenk, jer je to nekada bio armijski klub, i niko se zbog toga ne vređa. Apsolutno ne vidim nikakav problem u tome, niti mislim da Zvezda može da bude sankcionisana od strane UEFA, mada je to pitanje za klub“, rekao je Vesić za Radio slobodna Evropa (RSE).

Vesić je kazao da Grad Beograd nema nadležnost nad prostorom na kom je tenk postavljen, da to nije javni prostor, već da pripada Fudbalskom klubu Crvena zvezda.