Zatvoren most između Zvornika i Malog Zvornika

Vesti 27. avg 201913:33 > 13:38
Podeli:
Izvor: Srna

Most kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića koji povezuje Zvornik i Mali Zvornik od danas, 27. avgusta će biti zatvoren za saobraćaj zbog rekonstrukcije, najavljeno je iz zvorničke Gradske uprave.

Saglasnost za zatvaranje mosta, koji je granični prelaz između Bosne i Hercegovine i Srbije, u trajanju od tri meseca dali su nadležni organi obe zemlje.

Most će biti zatvoren dok budu izvođeni neki od radova koji most čine nebezbednim za pešake. Grad Zvornik će zajedno sa opštinom Mali Zvornik obezbediti autobus koji će saobraćati na relaciji Karakaj-Zvornik, odnosno Mali Zvornik-Novi most u Karakaju, a koji će pomoći građanima oba grada da prelaze sa jedne na drugu obalu.

Vlada Srbije izdvojila je 600.000 evra za rekonstrukciju ovog mosta na kojem će u prvoj fazi radova biti obuhvaćeno skidanje sadašnje kolovozne mase i asfaltiranje gazeće površine mosta. Ugovorom, koji su potpisali gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović i Miroslav Lazarević, direktor zvorničke firme „Enikon gradnja“, koja izvodi radove, predviđeno je peskarenje metalne konstrukcije mosta, zamena dotrajalih delova, sanacija jednog nosivog kamenog stuba, farbanje metalne konstrukcije i postavljanje rasvete.

Izvor : Srna

Prema tenderu, radovi će trajati 12 meseci, planirano je da izvođač radova za tri meseca uradi glavne radove posle kojih bi most bio otvoren za pešake, a kasnije radove koji neće uticati na bezbednost građana koji koriste ovaj granični prelaz.

Most preko Drine između Malog Zvornika i Zvornika izgrađen je sredstvima kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i Ministarstva građevine Kraljevine Jugoslavije. Most je završen krajem 1929. godine, a u saobraćaj ga je pustio kralj Aleksdandar 12. januara 1930. godine. Tadašnja opština Zvornik odlučila je da od toga dana most bude nazvan po ktitoru – kralju Aleksandru.