Mekalister s poslanicima vlasti i opozicije: Istina je negde na sredini

Vesti 26. avg 201915:28 > 15:31
FoNet/Nenad Đorđević

Predsedavajući Odbora Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvid Mekalister najavio je na sastanku sa narodnim poslanicima da će u Srbiju doći Eduard Kukan i Knut Flekenštajn da razgovaraju sa svim poslaničkim grupama i vide kako Evropska unija može da pomogne u poboljšanju rada Parlamemta.

On je rekao da je i ovog puta, kao i obično, u Parlamentu čuo različita mišljenja.

POVEZANE VESTI

 „Ovde sam sedeo nebrojeno puta. Svaki put kažem da je Srbija divna zemlja, jedna zemlja, jedan narod, jedan parlament, ali mnogo različitih mišljenja“, objasnio je Mekalister.

Na sastanku koji su novinari pratili u prenosu uživo preko monitora u Skupštini Srbije, on je ocenio da je istina „negde na sredini“.

Mekalister je izrazio podršku okruglim stolovima o izborima, uprkos tome što se i tu mišljenja vlasti i opozicije razlikuju.

On je poručio dodao da parlament ima esencijalnu ulogu u demokratiji.

Rašković Ivić: Daleko od meda i mleka

Funkcionerka Nardone stranke Sandra Rašković Ivić izjavila je na sastanku s Mekalisterom, da Skupština ne funkcionise, mediji su blokirani, dok je „tabloidizacija društva maksimalna“.

„Funkcionerska kampanja grmi sa svih strana“, a situacija po pitanju vladavine prava i medija daleko je „od meda i mleka“, ukazala je Rašković Ivić na sastanku koji su novinari pratili u „živom“ prenosu preko monitora u Skupštini Srbije.

Dijalogom o izborima ipak je došlo do nekakvog pomaka, istakla je ona i predočila da je opozicija svesna da su izbori demokratsko pravo i dužnost, ali da bi izlazak na izbore u ovim uslovima bio kao trkati se vezanih ruku i nogu.

„Teško mi je da bojkotujem, kada sam veći deo života provela u komunizmu, gde se nije glasalo ni o čemu“, rekla je Rašković Ivić.

Ona je uverena da Srbija „brzinom od 200 kilometara na sat ide ka jednopartijskom sistemu“.

Prema njenom stavu, cilj je i da se deligitimizuje ono što su Aleksandar Vučić i SNS rešeni da urade po pitanju Kosova i Metohije.

Ona je podsetila da je Vinston Čerčil po pitanju komunizma svom kolegi rekao da neće on živeti u Jugoslaviji i poručila Mekalisteru: „Vi nećete živeti ovde, zato nemojte pomagati autokratski režim“.

Orlić: Vlast želi da se čuju svi predlozi

Poslanik SNS Vladimir Orlić na početku sastanka je zahvalio na podršci Mekalisteru na evropskom putu Srbije i istakao da je Srbija posvećena reformama.

On je pozvao EU da bude otvorenija prema poglavljima u pristupnim pregovorima i da zauzme jasan stav u razgovorima Beograda i Prištine.

Govoreći o dijalogu, Orlić je rekao da vlast sa pažnjom u njemu učestvuje i da želi da se čuju svi predlozi.

Poslanik SPS Đorđe Milićević smatra da bilo bolje da se o izborima razgovara u parlamentu, ali da je dobro i da se van te institucije odvija dijalog.

Aleksić: Mediji ključni za normalan politički ambijent

Predstavnik Narodne stranke Miroslav Aleksić je upozorio da vladajuća stranka cele godine zloupotrebljava medije, napominjući da su mediji ključni za normalan politički ambijent.

Aleksić je rekao da je stanje vanredno i da je nemoguće uspostaviti dijalog, pošto su satanizovani oni koji govore kritički, institucije ne rade svoj posao, dok su građani na ulici.

Bojkot nije cilj, već sredstvo, poručio je Aleksić i ocenio da nema vremena da se do izbora bilo šta promeni i da su izbori lažni.

Čomić: Da je Skupština mesto za dijalog on se ne bi vodio vaninstitucionalno

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić predviđa da se izveštaj Evropske komisije neće razlikovati od onog za 2018. godinu, kao i da se pasusi o političkim kriterijumima neće promeniti, što je loše za Srbiju.

Kada bi Skupština bila mesto za dijalog, on se ne bi vodio vaninstitucionalno, naglasila je Čomić.

Milić: Skupština pozorište za javnost, dijalog nema svrhe

Poslanik Liberalno-demokratske partije Nenad Milić rekao je da je ta stranka za EU i NATO bez „ali“.

On smatra da je Skupština pozorište za javnost, a da dijalog o izborima „nema svrhe“.

Poslanica SVM Elvira Kovač rekla je da su i oni evroatlantska stranka, da je ulazak u EU značajan za sve manjine i mađarsku nacionalnu manjinu, i najavila da će SVM ići na izbore.

Macura: Svaki vid dijaloga prihvatljiv

Poslanica Stranke moderne Srbije Tatjana Macura rekla je da ta stranka još nije odlučila da li će ići na izbore, ali da se čini da će izaći.

Ona je dodala da je svaki vid dijaloga prihvatljiv.

Macura je dodala da su u Srbiji podeljeni na one koji su za vlast i one koji su naklonjeni opoziciji, ali da su u medijskom pogledu od opozicije gore tretirane nove političke grupacije.

Rističević: Bojkot opozicije nema nikakvog smisla

Poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević rekao je da za njega bojkot opozicije nema nikakvog smisla.

On je dodao da opozicija misli da su slobodni mediji samo opozicioni mediji, a da opozicija nema pravo da govori o nacionalnim frekvencijama, jer su one dodeljene u vreme kada su bili na vlasti.