Srbijašume: Seča u Miljakovačkoj šumi obavlja se planski

Vesti 26. avg 201914:58 > 15:02
N1

Seča stabala u Miljakovačkoj šumi, koja je u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, odnosno Manastira Sveti Arhangel Mihailo, obavlja se planski, a stabla seku izođači koje je angažovao manastir, saopštilo je preduzeće Srbijašume koje upravlja gazdinstvom.

Iz Opštine Rakovica za N1 je rečeno da su upoznati sa sečom stabala u Miljakovačkoj šumi, iako nije bilo prijave građana, i dodaju da im je iz Srbijašuma stigao odgovor da je u pitanju planska seča za koju ovo gazdinstvo ima svu potrebnu dokumentaciju.

Sličan odgovor N1 je dobio i iz Srbijašuma. Iz ovog javnog preduzeća kažu da se svi radovi na korišćenju, uzgoju i zaštiti stabala u Miljakovačkoj šumi izvode planski u skladu sa Osnovom gazdovanja šuma, a odobrava ih šumarski inspektor.

„U skladu sa planskim dokumentom, ne obeležavaju se, za seču, samo stabla koja su suva i bolesna, već i stabla koja svojim krošnjama ugrožavaju postojeća stabla u budućnosti, zatim stabla koja se naginju nad saobraćajnice i staze za rekreaciju, invazivne i nepoželjne vrste i slično“, navodi se u saopštenju Srbijašuma.

Grupa građana obratila se televiziji N1 zbog seče stabala u ovom spomeniku prirode.

„Ovo ako krene neće imati kraja, zima se bliži i ovo je zaštićeno prirodno dobro i to je krivično delo i velike su kazne“, upozorio je Boško Vuković, iz udruženja „Čuvari izvora“ Miljakovac.

Miljakovačka šuma je područje pod državnom zaštitom treće kategorije, ali je i manastirski posed koji je predat na gazdovanje, odnosno upravljanje JP Srbijašume.