Srpski studenti na Univerzijadi uprkos sankcijama, ratovima… sve do ove godine

Vesti 25. avg 201917:58 > 01. sep 2019 19:34
Printscreen

Srpska trobojka se po prvi put u istoriji nije zavijorila na defileu studenata prilikom otvaranja Letnjih univerzitetskih igara ove godine u Napulju. Akademske reprezentativce nisu sprečavali ni ratovi, ni sankcije, ni bombardovanje da se pojave na drugoj najmasovnijoj sportskoj manifestaciji na svetu, ali jeste - prazna kasa.

Ojačati studentske sportove, uključiti sve više mladih i omogućiti im bolje uslove. To su bila obećanja ministra sporta 2017.

„Ono što mogu odgovorno da kažem da će Univerzitetski sport imati bolju infrastrukturu“, kazao je tada Vanja Udovičić.

Ali izgradnja doma Univerzitetskih sportista nije ni počela, pa ni uslovi za sportiste nisu bolji.

Problemi su se videli zimus kada Univerzitetski sportski savez nije imao novca na računu da pošalje samo tri studenta na Univerzijadu u Krasnodarsku. Oni se sa tim nisu pomirili, pa su put sami platili, a organizatori iz Rusije su pokrili ostale troškove.

„Osećao sam se razočarano, jer je Univerzijada jedno od najvećih sportskih događaja. Ja sam tempirao formu za Univerzijadu i nisam verovao da je novac problem za takav rang takmičenja“, kazao je Rastko Blagojević, student Arhitektonskog fakulteta.

Letnja Univerzijada, pak, prošla je u potpunosti bez sportista iz Srbije. Prvi put posle 60 godina redovnog učešća. Razlog isti – univerzitetska kasa je i dalje prazna.

„Pod velom tajne nismo otišli i o tome se saznalo tek na društvenim mrežama, jer su se sportisti pobunili. Blic je o tome počeo da piše nekih desetak dana nakon neodlaska i velikog skandala. Pravo da vam kažem, nije mi jasan motiv Ministarstva sporta da ne uplati novac, jer se ne radi o veliki sredstvima. Faktički, tu je trebalo platiti samo put. Sto dvadeset i tri zemlje su učestvovale, među kojima i reprezentacija takozvanog Kosova“, kazao je Ivan Jovanović, urednik sportske redakcije Blica.

Sadašnje rukovodstvo Univerzitetskog sportskog saveza prebacuje odgovornost na bivšeg predsednika Saveza.

„Odlukom Ministarstva sporta, USSS je odobren iznos od 21 milion dinara za čitav godišnji program u 2019. Takođe je Zakonom o sportu definisano da je finansiranje programa u narednoj godini moguće ukoliko su sredstva iz prethodne potrošena u skladu sa zakonom. Po mišljenju ministarstva, sredstva u ukupnom iznosu od oko 3,7 miliona dinara u 2018. godini nisu potrošena u skladu sa zakonom, pa je od USSS tražen povraćaj tih sredstava, kako bi se stekli uslovi za finansiranje programa u 2019-oj“, navodi se u saopštenju Univerzitetskog sportskog saveza.

Odgovarajući na optužbe iz Saveza, bivši predsednik Siniša Jasnić za N1 kaže da je nemoguće da je za nenamensko trošenje novca odgovaran on, pošto se nalazio u pritvoru.

„Rezultati njihovog rada su da nisu otišli na igre, da nema Univerzitetskih liga, da su upropastili savez, da su prošle godine od države dobili 3,7 milona za koje su me, kako čujem, optužili da sam ih ja potrošio, a to je fizički bilo nemoguće, jer su me poslali na odmor u CZ. Savez, dok sam ja bio, nikome nije dugovao jedan jedini dinar“, izjavio je Jasnić.

Da podsetimo, Jasnić je priveden 2. oktobra 2018. zbog sumnje da je nenamenski potrošio 13 miliona dinara Univerzitetskog sportskog saveza Srbije. Bio je mesec dana u zatvoru, a potom i šest meseci u kućnom pritvoru. Sa mesta predsednika saveza smenjen je početkom 2018. a na njegovo mesto imenovan je Dejan Madić.

Srbija je zbog afera u Univerzitetskom savezu ostala bez učesnika u Napulju, ali planira da ugosti takmičare petih Evropskih Univerzitetskih igara 2020 u Beogradu. Iako još nije jasno koliko će to koštati, u Savezu tvrde da će uspeti da finansiraju takmičenja tako što će troškove platiti Vlada Srbije.