Bliži se kraj školske godine, ko će đacima zaključiti ocene?

Vesti 14. apr 201518:29 > 18:37
N1

Još u sredu đaci u Srbiji su na malom, prolećnom raspustu, ali kako će se meriti njihov učinak u poslednjih mesec i po dana školske godine i dalje je nejasno. Kako navode u sindikatima u štrajku, ukoliko ministar Verbić ne pronađe rešenje za njihove zahteve, školska godina se neće završiti na vreme.

Da li će se školska godina u skoro 500 škola u Srbiji završiti na vreme i ko će učenicima zaključiti ocene, prema rečima članova prosvetnih sindikata zavisi od ministra prosvete Srđana Verbića. Kako navode, zahtevi im još nisu ispunjeni, a jedino što su od ministra dobili je umanjenje plata.

„Ako posle punih pet meseci vi pretite prosvetnim radnicima i ponižavate ih gotovo svakodnevno, onda ja ne znam kako će svako pojedinačno reagovati i šta će se do kraja godine desiti, ja se naravno nadam da će se naći zajednički jezik“, navodi Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Zajednički jezik sa ministrom Verbićem, prosvetari će pokušati da nađu u četvrtak, kada su zakazani novi pregovori. Milorad Antić iz Sindikata radnika u prosveti Srbije kaže da, ukoliko do dogovora ne dođe, prosvetari otpočinju radikalizaciju štrajka, koja će najviše štete doneti đacima.

„Na pomolu su mala matura, velika matura ili završni ispit za trogodišnje đake, prijemni ispit za fakultete i uspeh tih učenika. Neko u Ministarstvu prosvete mora da stavi prst na čelo i kaže – pregovarajmo – da bismo našli problem i rešili ga“, rekao je Antić.

Za sada nema rešenja, ali ima najava od resornog ministra da će svim nastavnicima koji ne nadoknađuju časove i ovog meseca biti smanjene plate.

Više informacija saznajte od Jelene Mirković.