Vučić: Pokušaćemo da vratimo naučnike, uz pravo poštovanje onih koji ostaju

Vesti 24. avg 201911:11 > 11:11
Podeli:
Izvor: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je da će obezbediti uslove "kakve svi drugi nude" matematičaru Stojanu Radenoviću koji je naučne radove počeo da potpisuje za Univerzitet kralja Sauda iz Saudijske Arabije, kako bi ponovo počeo da radi za Univerzitet u Beogradu.

Vučić saopštio je da se dogovorio sa profesorom Radenovićem da potpisuje radove za Beogradski univerzitet.

Vučić je, posle sastanka sa Radenovićem, rekao da je profesor tražio razlog da ponovo potpisuje radove za BU, ali da ne treba stati na jednom slučaju, već da treba napraviti sistemsko rešenje da se poštuje rad.

„Mi ćemo da ustanovimo i poseban deo budžeta Srbije koji se tiče ‘Šangajske liste’. To ćemo da izdvojimo kao poseban deo budžeta kako ne bismo morali da mislimo da li neko ide na institut ili želi da ostane na fakultetu. Za sada imamo 12 imena koja ćemo gledati da posebno podstaknemo da se objavljuje što veći broj radova“, kazao je Vučić u razgovoru sa profesorom Stojanom Radenovićem u Beogradu.

On je istakao da će država pokušati da vrati naučnike koji su otišli iz Srbije, ali da će pre svega „pokazati pravo poštovanje“ naučnicima koji su ostali u Srbiji i najavio povećanje plata u oblasti nauke i kulture.

„Što se države tiče, mi nećemo ulagati samo u autoputeve, vodovod i kanalizaciju, u sve ono u čemu kasnimo i po 50 godina. Mi ćemo ulagati u naučno-tehnološke parkove, brz internet i digitalizaciju“, rekao je Vučić.

Profesor Stojan Radenović se godinama nalazi na listi 100 najcitiranijih naučnika u oblasti matematike i jedan je od najzaslužnijih naučnika za visoku poziciju Univerziteta u Beogradu na „Šangajskoj listi“.

„Potrebni su nam obrazovani ljudi kao što je profesor Radenović i uvek ću se angažovati da vratimo u zemlju tako angažovane ljude“, poručio je Vučić.