Blagojević: Ne ulaže se samo u zgrade, vodimo računa i o platama u zdravstvu

Vesti 23. avg 201917:38 > 17:39
Podeli:
Izvor: N1

U obnovu i opremanje zdravstvenih ustanova biće uloženo milijardu evra, najavljeno je iz Kancalerije za za upravljanje javnim ulaganjima. Projektom je obuhvaćeno više od 100 ustanova.

Direktor kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Marko Blagojević, kaže da će novac biti uložen na sve nivoe zdravstvene zaštite.

„I na primarne kao što su domovi zdravlja i ambulante, na sekundrane gde su bolnice i tercijarne gde su klinke. Podjednako se pažnja poklanja i najmanjim objektima – seoskim ambulantama, koliko i najvećim. Nema posebnog izdvajanja u zavisnosti od toga gde se institucija nalazi“, kaže Blagojević.

On je objasnio da je negde neophodno rekonstruisati postojeće kapacitete, dok negde ima slučajeva da su kapaciteti u takvom stanju da ulaganje nema previše smisla.

POVEZANE VESTI:

„Kao što je Narodni front, gde je odlučeno da se zida nova zgrada. Na Infektivnoj klinici hoćemo da uredimo objekte dok se nova zgrada zida. Tako da ima rekonstrukcija i dogradnji gde je to moguće“.

Blagojević je rekao da će u okviru prvog dela investicionog ciklusa biti urađeno sve što je spremno, odnosno, kako je rekao, ko ima spreman projekat dobiće sredstva za realizaciju.

Na kritike sindikata da se ulaže u zgrade, a ne u ljude, Blagojević je naveo da se i o ljudstvu vodi računa.

„Paralelno sa unapređenjem infrastrukture, radi se na unapređenju standarda i kada su plate u pitanju i kada su uslovi rada u pitanju. Plate ne možete da finansirate iz zajmova, ali stanje u državi je takvo da može da priušti da iz godine u godinu povećava plate lekarima i medicinskim sestrama“.

Blagojević je objasnio da se novac obezbeđuje iz budžeta, kredita i donacija.

„Najveći deo iz kredita, manje iz budžeta i donacija. Zaduživanje u ovom trenutku ima smisla, jer novca ima pregršt na tržištu i čini mi se da je nikad jeftiniji. Dobijamo novac od Razvojne banke Saveta Evrope, prvi put izvan zapadne Evrope je pod tim uslovima odboren kredit jednoj državi, to nije jedini izvor, tu je Evropska investiciona banka koja finansira rekonstrukciju kliničkih centara“.

Kada je reč o investicionom planu, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima će imati ulogu u realizaciji projekata koji se tiču vodosnabdevanja, prerade voda i kanalizacije, kao i socijalne infrastrukture.

„To su projekti koje već donekle realizujemo, koji su već počeli da se spremaju. Sa Evropskom investicionom bankom smo dogovorili projekat rekonstrukcije sistema za vodosnabdevanje, sad treba da počne da se realizuje, podrazumeva rekonstrukciju postojeće mreže za vodosnabdevanje“.