NATO: Naučno dokazano da osiromašeni uranijum ne predstavlja zdravstveni rizik

Vesti 22. avg 201921:04 > 21:08
Shutterstock

Portparol NATO Pirs Kazalet izjavio je za BBC na srpskom da je "utvrđeno da korišćenje osiromašenog uranijuma tokom konflikta na Kosovu nije prouzrokovalo trajne zdravstvene posledice".

„U nekoliko izveštaja UN, uključujući i onaj iz 2014. godine, utvrđeno je da lokacije sa osiromašenim uranijumom ne predstavljaju značajan zdravstveni rizik za stanovništvo. Ovo su naučni dokazi, koji su dosledni“, navodi se u pisanom odgovoru Kazaleta.

Mediji u Srbiji objavili su da su nemački vojnici koji su učestvovali u NATO misijama na Balkanu tražili odštetu zbog izloženosti uranijumu.

Kako je preneo nemački sajt T-Online, do 2008. godine u Nemačkoj je podneto više od 200 zahteva za odštetu. Nijedan nije prihvaćen.

Nakon 2008. godine, broj zahteva za odštetu je značajno opao, pa stoga nisu ni statistički zavedeni.

Kazalet kaže da vojnicima NATO snaga nije isplaćena odšteta zbog izlaganja osiromašenom uranijumu, ali da ne mogu to da tvrde za same države članice alijanse.

„NATO nikada nije isplatio odštetu zbog izlaganja trupa osiromašenom uranijumu tokom operacija na Balkanu“, rekao je on.

Prema pisanju sajta T-Online, u periodu od 1999. do 2008. godine podneto je najmanje 229 zahteva za odštetu „uglavnom zbog specijalnih misija u Bosni i Hercegovini i na Kosovu“.

Nemačko Ministarstvo odbrane navodi da bi „toksikološki rizici mogli da se jave samo u određenim okolnostima, što do sada nije bio slučaj“.

Zbog toga, tvrde, nijedan od zahteva nije prihvaćen.