Protest frakcije JOB-a ispred Ministarstva: Postupite po zakonu

Vesti 22. avg 201912:27 > 19:32
N1

Frakcija Jevrejske opštine Beograda (JOB) održala je 23. protest ispred Ministarstva pravde tražeći da se novoizabrani predsednik JOB Aleksandar Saša Jinker upiše umesto prethodnog predsednika Danila Medića.

„Jevrejsku zajednicu ni nacisti nisu uspeli da uniste“, „Jevreji neće Medića“, „Postupite po zakonu, odluka je naša, a upis je vas“ – to su samo neki od slogana koje su na transparentima razvili članovi Jevrejske opstine Beograda, a čime je počeo 23. po redu protest ispred Ministarstva pravde, koji je predvodio rabin Isak Asiel.

Asiel je rekao da su se protestu pridružili i Savez jevrejskih opština Srbije, kao i jevrejske opštine Sombor, Subotica, Zrenjanin i Pančevo.

POVEZANE VESTI

Predsednik Saveza Robert Sabadoš je podsetio da Ministarstvo od decembra ne želi da upiše novo rukovodstvo JOB i da se „grubo meša u autonomiju jevrejske zajednice“.

On je dodao da će protest trajati dok Ministarstvo ne upiše predstavnika koga su Jevreji izabrali.

Ključan zahtev članova Jevrejske opštine Beograda koji protestuju je da se Aleksandar Jinker upiše u Registar crkava i verskih zajednica kao predsednik organizacije umesto smenjenog Danila Medića.

Rabin Isak Asiel poručio je da je Aleksandar Jinker izabran za predsednika Jevrejske opštine Beograda na izbornoj skupštini koja je održana u martu ove godine i da je, kako kaže Asiel, Jinker dobio 335 glasova članova JOB-a, dok je, kaže, za Medića glasalo pet članova.

Asiel poziva Ministarstvo pravde da Jinkera upise u Registar kako bi se rad zajednice odblokirao.

On je uz predstavnike Jevrejskih opština iz više gradova u Srbiji predao po 23. put pismo za zahtevima Ministarstvu pravde.

Savez jevrejskih opština Srbije: Rukovodstvo Medića legalno

Istovremeno, u saopštenju koje je potpisao izabrani predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Igor Ginzberg, navodi se da se javno ograđuju od, kako su naveli, pritisaka na Ministarstvo pravde i druge institucije Republike Srbije, koje, dodaju, sprovodi smenjeno rukovodstvo SJOS-a.

Oni su pozvali deo članstva Jevrejske zajednice Srbije da odustane od iznošenja, kako kažu, neistina u javnost, te da se zalažu za očuvanje jedinstva celokupne zajednice i vraćanja dijaloga unutar JOB-a u legalne i demokratske okvire.

„Okosnicu ovakvog delovanja, štetnog po interese i reputaciju Zajednice, predvode Robert Sabadoš i Isak Asiel sa manjom grupom svojih interesnih istomišljenika. Pozivamo ih još jednom da odustanu od iznošenja neistina, organizovanja demonstracija, obmanjivanja članstva i vršenja drugih oblika pritiska radi očuvanja sopstvenih pozicija i privilegija. Izražavamo puno uvažavanje činjenice pravnog legaliteta rukovodstva JOB-a na čelu sa Danilom Medićem, smatrajući da su njihovi napori da se eskalirani sukob u JOB koji stvara gospodin Sabadoš zadrže u pravnim i civilizovanim okvirima od izuzetnog dugoročnog značaja“, navodi se u saopštenju koje potpisuje izabrani predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Igor Ginzberg.

Podele u Jevrejskoj opštini Beograd traju već duže vreme, a oba rukovodstva i obe frakcije – kako ona koju predvodi rabin Isak Asiel, tako i ona frakcija koja podržava Danila Medića, tvrde da su legitimne i legalne.