Unija diskografa želi sastanak o prevazilaženju nesporazuma s Kanalom 9

Vesti 21. avg 201913:56 > 14:00
N1

Unija diskografa Srbije (UDS) založila se za održavanje sastanka na kojem će se razgovarati o prevazilaženju nesporazuma u vezi sa novosadskim Kanalom 9 čija vlanica Maja Pavlović po treći put štrajkuje glađu.

UDS se oglasila povodom izjave predsednika Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Verana Matića u vezi sa korekcijom minimalne naknade u Sporazumu o jedinstvenoj tarifi naknada za emitovanje fonograma i na njima zabeleženih interpretacija, koji su zaključili ANEM, s jedne strane, i organizacije OFPS i PI, sa druge strane.

POVEZANE VESTI

UDS poziva predsednika ANEM Verana Matića da apeluje na Maju Pavlović da prekine štrajk glađu i da se organizjuje zajednički sastanak sa predstavnicima organizacija Sokoj, OFPS i PI, kao i predstavnicima udruženja novinara UNS.

Cilj tog susreta bio bi prevazilaženje nesporazuma Kanala 9 sa organizacijama Sokoj, OFPS i PI oko plaćanja naknade, utvrđivanja svih činjenica i dogovor oko sklapanja sporazuma između tih organizacija i Kanala 9.

UDS podseća da je ANEM, kao reprezentativno udruženje emitera, sklopilo sporazum o tarifi sa organizacijama OFPS i PI 2014. godine, kao i protokol oko regulisanja naknade za emitere sa Sokojem takođe 2014. godine.

Unija diskografa ukazuje i na to da vlasnica Kanala 9 Maja Pavlović godinama unazad izbegava ispunjavanje zakonske obaveze i plaćanje naknade za emitovanje i da je štrajk glađu njena reakcija na pravosnažne sudske presude.

„Organizacije za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava su Maji Pavlović u prethodnom periodu ponudile zaključenje sporazuma za Kanal 9, međutim Maja Pavlović je do sada ignorisala ovu ponudu“, navodi se u saopštenju UDS.