Žurić: Okrugli stolovi i organizovani da bi se dešavao cirkus ispred kada završe

Vesti 20. avg 201909:11 > 09:11
Podeli:
Izvor: N1

Svi ljudi okupljeni oko okruglog stola za kojim se obavljaju razgovori vlasti i opozicije, upravo su oni ti koji nisu poslednjih 30 godina učinili ništa da osetimo u Srbiji šta znači uspostavljanje demokratskog sistema, ocenio je pisac Vule Žurić u Novom danu.

Prisećajući se prvih sastanaka opozicije od pre trideset godina, Žurić je rekao da je utisak da se ništa nije promenilo od tada i kao da nisu uspostavljena osnovna demokratska pravila.

„Ponižavajuća je politička situacija za birače koji bi sigurno voleli da izađu na poštene izbore i da se osećaju da su i oni sami važni u tom celom procesu“, kaže on.

POVEZANE VESTI

 U razgovorima opozicije i vlasti na FPN neće biti nekih pomaka, naveo je pisac, jer, kako je rekao, te teme očito treba da se rešavaju u skupštini.

„Vlast se nalazi u jako lagodnom položaju, ona baštini sve bedastoće svega onoga što su jedni drugima i trećima radili ovih 30 godina, a u stvari – sve su to radili nama“, kaže gost Novog dana.

Dodao je da opozicija jeste u nezavidnoj poziciji sada, jer ne znaju ni koliko mogu da osvoje pažnje javnosti, ali da na neki način i opoziciji i odgovara da ih vlast ne tretira ozbiljno.

Ovaj format dijaloga, kazao je Žurić, ne može suštinski da reši probleme, dok se ne vrati priča u institucije i ne počnu svi da rade po Ustavu, neće se to završtiti.

„Stalno se krećemo između privida demokratije i krnjeg totalitarizma“, ocenio je.

Upitan čemu održavanje ovakvih okruglih stolova vlasti i opozicije, on je odgovorio da je to možda sve organizovano da bi se „dešavao ovaj cirkus ispred kada završe“.

„Društvo je u tolikoj krizi da je i demoktratsko pravo na izbor dovedeno u pitanje, taj sam proces je potpuno obešmisljen“, zaključio je.