Parada ponosa u septembru, organizatori očekuju i "donosioce odluka" u šetnji

Vesti 19. avg 201918:35 > 19:30
N1

Beogradska "Nedelja ponosa" trajaće od 9. do 15. septembra i završiće se šetnjom pod sloganom "Ne odričem se", najavili su organizatori. U okviru "Nedelje ponosa" biće organizovano više od 60 događaja, a u fokusu će biti porodice LGBT+ zajednice, kao i najugroženije grupe unutar nje, kažu u organizaciji Prajda.

Druge nedelje septembra i drugi put ove godine, dugine zastave zavijoriće se Beogradom. Povorka ponosa prošetaće se od Trga Slavija do parka Manjež sa porukom: „Ne odričem se“.

„Ne odričemo se slobode, ne odričemo se prava, ne odričemo se jednakosti, a odričemo se homofobije, odričemo se četiri zida i odričemo se straha u kome neki pokušavaju da nas teraju da živimo“, rekao je Ivan Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Organizator kažu da nemaju običaj da pozivaju donosioce odluka da im se pridruže, ali očekuju da će se narednog meseca šetati pored svojih diskriminisanih građana, kao i da će uraditi nešto konkretno za njih. 

POVEZANE VESTI:

„Bez obzira na to što mi imamo političare i predsednika Vlade sa nama na Prajdu, nismo osetili neko značajno poboljšanje situacije, barem ne što se legislativnog dela tiče. I dalje se organizacije civilnog društva ne konsultuju za jako važne zakone, kao što smo imali slučaj sa Zakonom o matičnim knjigama, gde većina preporuka nije ni usvojena, to jest, nismo čak ni pitani“, napomenuo je Marko Mihailović, Beograd Prajd.

Zahtevi učesnika Prajda ostali su isti kao i lane – usvajanje Zakona o registrovanju istopolnih zajednica i Zakona o rodnom identitetu.

Pored krovnih zakona, bitna je i Strategija za borbu protiv diskriminacije za koju je nadležno Ministarstvo za rad, poručuju u organizaciji „Da se zna“. 

„Da podsetim da je strategija završena 2018. godine, da su oba zakona bila u akcionom planu za sprovođenje ove strategije, da se to na žalost nije desilo i ohrabrujem ministarstvo da okupi radnu grupu i da krene u proces kreiranja nove strategije“, kaže Dragoslava Barzut iz organizacije „Da se zna“.

Jedan od glavnih motiva Prajda biće porodica, pa je u skladu sa tim jedna od majki koje su u okviru kampanje „Ne odričem se“ javno podržale svoju decu, koja su deo LGBT populacije, potvrdila svoj dolazak.

„Pozivam sve roditelje LGBT osoba i svu rodbinu i dede i bake i stričeve i kumove i prijatelje i školske drugove i sve ljude dobre volje da se pridruže ovogodišnjem Prajdu, da zajedno slavimo različitost i sve one načine na koje naše različitosti mogu da se organizuju da svi budemo srećni… ili barem malo manje nesrećni nego što jesmo“, poručila je Gordana Perunović Fijat.

Na konferenciji u Skupštini Beograda saopšteno je i da je glavni grad Srbije jedan od pet kandidata za Europrajd 2022. godine, što je, kako kažu aktivisti, bitno za ceo region, jer šalje poruku o borbi LGBT populacije širom Balkana.