Vujanić: U prevoz uvesti ogledala, klime… da se olakšaju duga vožnja i čekanje

Vesti 18. avg 201911:15 > 11:23
N1

Gradski prevoz u Beogradu je spor i loše organizovan, a potrebna je efikasnija primena i šira mreža žutih traka, slažu se gosti Novog dana profesor Milan Vujanić i Dobrica Veselinović iz Inicijative Ne davimo Beograd. Profesor Vujanić predlaže i skretanje pažnje građana sa duge vožnje i čekanja - uvođenje ogledala, klima, miltimedijalnog sadržaja..

Gradska vlast Beograda izdvojiće 90 miliona dinara za medijsku kampanju, u nameri da povećaju poverenje građana i promene sliku o javnom prevozu u Beogradu. Na društvenim mrežama povela se polemika oko toga da li nam je potrebna lepša slika o GSP-u ili bolji i čistiji autobusi, tramvaji i trolejbusi, koji voze učestalije, sa manje gužve u njima i sa klimama koje leti hlade, a zimi greju.

„Kako su u Empajer stejt bildingu postigli da se narod ne nervira čekajući lift. Samo su postavili ogledala i skrenuli mu pažnju. U javnom prevozu očekujem klimu, da se vrti nešto na nekim ekranima, da na stajalištima ima kada dolazi prevoz, sve ono što bi odvuklo pažnju i skratilo čekanje“, predlozi su profesora Vujanića sa Saobraćajnog fakulteta kako da se građanima olakša spora vožnja i dugo čekanje na stajalištima.

Međutim, to neće ubrzati sam protok saobraćaja, za koji Vujanić priznaje da je spor, a kako navodi, jedan od razloga je i to što mu smetaju druga vozila, a žuta traka i tamo gde postoji nije favorizovana.

Profesor Vujanić podseća da Beograd ima oko 200 tramvaja, isto toliko trolejbusa i više od 1000 autobusa, što znači da ne nedostaju vozila već njihova bolja organizacija i pravilna raspodela putnika.

„Zašto tramvaj nema zasluženo mesto? Problem je jer su pruge zajedničke i za vozila i za tramvaje. Tramvaj mora da ima zasebnu trasu i to je prvi korak ka metrou. Onda saobrćaj može da se organizuje u dvoja kola po 200 ljudi, što to je 400 ljudi. A da smestite u autobus 400 treba vam mnogo prostora. Organizacija saobraćaja nije najbolja, zato narod ne ide u javni prevoz“, ocenjuje profesor Vujanić.

Dobrica Veselinović iz Inicijative Ne davimo Beograd kaže da 48 odsto građana koristi javni prevoz, oko 25 odsto automobilski saobraćaj, a isto toliko je i pešaka, dok su ostalo bicikli i trotineti.

„Umesto da se napravi prevoz kakav građani zaslužuju, mi imamo usporavanje. Tramvaju idu sporije nego kada su uvedeni. Umesto da iskoristimo resurse, mi imamo dalje kočenje i kroz rekonstrukciju Ulice 27. marta i Džordža Vašingtona. Umesto da imamo odvojenu traku, imamo ukidanje žute trake u celoj ulici tokom ove rekonstrukcije“, ističe Veselinović.

Inicijativa je pozvala Grad Beograd i Sekretarijat za javni prevoz da slobodno i bez nadoknade preuzmu i implementiraju njihov plan „Od kuće do posla za 30 minuta“. Kako objašnjava gost Novog dana, ovaj plan podrazumeva širenje mreže žutih traka, optimizaciju polazaka i kombinovanje različitih vidova transporta sa autobuskim, to jeste tramvaje i Beo voz. I jedinstvenu kartu za sve ove vidove transporta.

„Uvođenje žutih traka i ekspres linija može brzo da olakša saobraćaj i vrati poljuljano poverenje. Imamo favorizaciju privatnog automobila i unižavanje i privatizaciju javnog prevoza, ali nismo videli da je to doprinelo poboljšanju kvaliteta“, rekao je Veselinović.

Profesor Vujanić ponavlja da grad mora da izdvoji trase za javni saobraćaj, zvale se one žute trake ili koridori, tako da javni prevoz ne bude uslovljen drugim vidovima saobraćaja.

„Ako ne kaznite rigorozno nekoga ko ostvi auto u žutoj traci onda će to da se dešava i usporićete gradski prevoz“, napominje profesor.

On daje primere prakse iz Velike Britanije gde ako su tri osobe u jednom automobilu, taj auto može da se kreće žutom trakom. A ako se sami vozite, moraćete da platite ulazak u centar grada.

Vujanić predlaže i da se u centralnim gradskim ulicama, kojima saobraća javni prevoz, zabrani parkiranje.

Kada je u pitanju naplata karata, Grad tvrdi da se oko 200.000 zaposlenih švercuje. Dobrica Veselinović podseća da je opravdanje za uvođenje Bus Plusa bilo da će se unaprediti naplata karata i da će građani od toga imati koristi, ali da mi danas nemamo podatke o tome jer je u pitanju privatna firma.