Pad na Šangajskoj listi: Rektorka nije zabrinuta, ali pojedini profesori jesu

Vesti 16. avg. 201919:05 > 19:11
Podeli:
Izvor: N1

U samo godinu dana Univerzitet u Beogradu spustio se za više od sto mesta na prestižnoj Šangajskoj listi svetskih visokoobrazovnih institucija. Prošle godine bio je na 302. poziciji, a ove se nalazi između 401. i 500. Takav pad za predstavnike beogradskog univerziteta nije alarmantan, dok za pojedine članove akademske zajednice jeste.

Naučni časopis „Nova galaksija“ predviđao je u junu da će Beogradski univerzitet na Šangajskoj listi pasti za tridesetak mesta. Prognoza ipak nije bila realna – Univerzitet se survao za više od sto pozicija i vratio na početak se na poziciju sa koje je počeo.

Izvor : N1

Rektorka Ivanka Popović smatra da se ne može govoriti o neuspehu.

„Smatram i dalje da je naša pozicija u top 500 izvanredan uspeh za jedan univerzitet koji dolazi iz zemlje koja ima ograničene mogućnosti da finansira nauku, istraživanja i uopšte visoko obrazovanje… Mi smo najavili da ćemo zbog određenih parametara koje ove godine ne možemo da ispunimo skliznuti na Šangajskoj listi, samo nismo znali za koliko će to biti“, podsetila je rektorka.

Nekadašnja rektorka Univerziteta u Beogradu Marija Bogdanović kaže da je plasman za ovu godinu opomena za srpske univerzitete, nastavnike i nadležno ministarstvo, jer se radi o ugledu cele zemlje.

POVEZANE VESTI

Na pitanje kako rangiranje na spomenutoj listi može da se odrazi na studente, Bogdanović objašnjava: „To je ipak znak da tu postoji obrazovanje koje je na visokom nivou, i naravno, onda ih to, kako da kažem, motiviše da što više rade i da učine nešto od svoje karijere, od svojih ambicija, da ih ispune.“

A studenti sa kojima je razgovarala ekipa TV N1 ni sami nisu sigurni kako će to uticati na njihove karijere:

„Verovatno će uticati na naše usavršavanje i karijeru, ali mi to ne možemo znati dok ne dođe do nas.“

„Mislim da to može da se prevaziđe nekim svojim znanjem, ali da, mislim da će naravno da utiče.“

„Mislim da i dalje ću se boriti za sebe.“

Izvor : N1

Pozicija je rezultat nedovoljnog ulaganja u istraživanje i razvoj, a predstavlja se kao da je to prioritet, smatra profesor Ognjen Radonjić.

Pored toga, dodaje, država se prema naučnicima nekorektno ponaša i svojim postupcima šalje opasnu poruku.

„Ako vi imate u svojim redovima ljude koji imaju falsifikovane diplome, lažne diplome, doktorate i tako dalje, ako vam je zaštitni znak univerzitet na kome se preko noći postaje diplomac, onda će naravno najbolji među nama napuštati zemlju, i onda se samim tim postavlja pitanje da li ćemo mi na Šangajskoj listi uopšte i ostati“, upozorava Radonjić.

Ko će nas zameniti kada odemo u penziju, pita se Radonjić, ako najbolji budu odlazili? Konstatuje – u najboljem slučaju prosečni, pa je buduća reputacija najvećeg, srpskog univerzitet neizvesna.