Vulin: Ruski helikopteri su leteći tenkovi, najbolji na svetu u svojoj klasi

Vesti 16. avg 201916:27 > 16:29
Izvor: Ministarstvo odbrane

Delegacija Ministarstva odbrane Srbije, predvođena ministrom Aleksandrom Vulinom, obišla je fabriku za proizvodnju helikoptera "Rostvertol" u Rostovu na Donu gde je organizovan demonstracioni let i statički prikaz četiri helikoptera Mi-35M koje će ta kompanija isporučiti Vojsci Srbije.

Navodeći da je reč o „najboljim helikopterima na svetu u svojoj klasi“, ministar je ocenio da će njihovim uvođenjem u naoružanje, Vojska Srbije dobiti „potpuno novu sposobnost, nešto što nismo do sada mogli“.

„To su leteći tenkovi, sredstva koja su u stanju da zaštite naš prostor, koja su u stanju da pojačaju borbenu gotovost naše zemlje. Niko se ne seća kada smo poslednji put imali novu tehniku ni najsavremeniju. Ovo je velika promena“, naveo je Vulin a prenelo Ministarstvo odbrane.

Komandant 714. protivoklopne helikopterske eskadrile iz Kraljeva, major Dobrosav Drndarević ocenio je da se Mi-35M bitno razlikuje od helikoptera na kojima su pripadnici te jedinice do sada leteli.

„Jedna od tih razlika je i oprema helikoptera i sami instrumenti – sa analognog na digitalno. Dobijamo i dodatni nivo zaštite jer je helikopter oklopljen – glavni sistemi, motor, rotor, kao i sama kabina i piloti su zaštićeni. Dobili smo i mogućnost da dejstvujemo na većim daljinama i da, tako kažem, dejstvujemo i danju i noću, jer helikopter raspolaže termovizijom, televizijom, a opremljen je i naočarima za noćno letenje“, naveo je komandant 714. protivoklopne helikopterske eskadrile.

Helikopter Mi-35M može transportovati do osam vojnika s punom opremom i naoružanjem do 1.500 kilograma, dok terete velikih dimenzija može da nosi na specijalnim užadima ili sajlama. Posada helikoptera, pilot i pilot-operater, smeštena je u tandem-kabinama, sa dvostrukim komandama, a letelica poseduje oklop koji štiti kako posadu, tako i vitalne delove helikoptera.

Za zaštitu od vođenih raketa helikopter je opremljen sistemima za pasivnu i aktivnu samozaštitu. Rezervoari za gorivo obloženi su materijalom koji sprečava curenje goriva i eksploziju pri pogotku, a radi smanjenja infracrvenog odraza na izduvnim cevima motora ugrađeni su sistemi za smanjenje temperature izduvnih gasova.

Helikopter Mi-35M poseduje poslednju generaciju avionike i napadno navigacijskog sistema, optoelektronski nišanski sistem, kao i sisteme samozaštite koji obezbeđuju borbenu upotrebu helikoptera u svim meteo-uslovima, danju i noću.

Maksimalna brzina Mi-35M iznosi 310 kilometara na čas, dostiže operativnu visinu od 5.400 metara i ima dolet do 460 km, s dopunskim rezervoarima goriva i do 1.085 kilometara.

Od naoružanja, na helikopteru je u obrtnoj kupoli ugrađen top kalibra 23 mm i uvezan sa sistemom za upravljanje vatrom. Na svakom krilu može nositi širok dijapazon naoružanja uključujući dodatne topove 23 mm, nevođene rakete 80 mm i najsavremenije vođene rakete velikog dometa.