Novi sukob advokata i notara: Pravosuđe opet u blokadi?

Vesti 10. apr 201518:31 > 18:34
Podeli:
Izvor: N1

Tri meseca od protesta advokata, pred građanima Srbije ponovo se nadvija mogućnost blokade pravosuđa. Javni beležnici najavljuju pokretanje inicijative da im se ponovo omogući pisanje ugovora o prometu nekretnina, na šta su do januara imali ekskluzivno pravo. Advokati tvrde da će u tom slučaju ponovo na ulice.

Da li je nepravda ispravljena ili naneta? Ovo je pitanje koje sve glasnije postavljaju javni beležnici u Srbiji, kojima je, izmenama zakona koji definiše njihov rad, pre tri meseca ukinuta mogućnost pisanja ugovora o prometu nekretnina. Tvrde da će aktuelizovati ovaj problem, jer im je sada ugrožena egzistencija.

„Bilo bi potpuno apsurdno da jedino javni beležnici koji solemnizuju, overavaju, imaju javna ovlašćenja, ne mogu da sastavljaju ugovore. To bi bila jedina kategorija koja ne može da sastavlja ugovore, tako će da to pitanje u najskorije vreme biti rešeno i mislim da će javni beležnici nastaviti da sačinjavaju ugovore“, kaže predsednik Javnobeležničke komore Srbije Miodrag Đukanović.

Oduzimanje monopola za pisanje ugovora, koji su imali javni beležnici, bio je ključni zahtev advokata Srbije, koji su zbog toga blokirali pravosuđe na skoro pola godine. Njihov protest prekinut je nakon što je promenjen zakon koji je to definisao. A ukoliko se sada izađe u susret beleležnicima, Srbiji preti nova blokada pravosuđa.

„Potpuno je jasno da će se pravda opet suočiti sa protestom advokature. Javni beležnik je dužan da upozori na neke nedostatke i tu se završava cela njegova uloga, sve u svemu, mislim da je to pre svega u pitanju borba za enormne honorare koji su i bez tog prava bili veliki i ogromni su i sada, i mislim da je to niti primereno i da je njihov zahtev neosnovan“, kaže predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević.

Opširnije u prilogu Nikole Radišića.