(Ne)izvesna treća runda okruglog stola na FPN, bez medija o medijima

Vesti 14. avg 201918:35 > 18:38
N1

Nova runda okruglog stola vlasti i opozicije biće održana u ponedeljak, a glavna tema sastanka biće mediji, saopšteno je iz Fondacije za otvoreno društvo, koja zajedno sa Fakultetom političkih nauka organizuje razgovore o izbornim uslovima.

Iz fondacije najavljuju da će samo uvodna izlaganja biti dostupna za javnost, zbog čega medijska udruženja i novinari negoduju.

Narednog ponedeljka vlast i deo opozicije sastaće se na Fakultetu političkih nauka po treći put, kako bi diskutovali o stanju u medijima, čiji predstavnici će najveći deo vremena provesti sa druge strane vrata, pošto se od modela „Četam hausa“ ne odustaje. Kada razgovor bude gotov, vrata će biti otškrinuta.

„Napravićemo mali pres centar u kome će novinari moći da se informišu. Važno nam je da se razgovori odvijaju i da što je moguće više informacija o njima bude dostupno javnosti“, izjavio je Milan Antonijević iz Fondacija za otvoreno društvo.

POVEZANE VESTI

 Ili sve, ili ništa – poručuju oni o kojima će se diskutovati. U Udruženju novinara Srbije kažu – ne možemo da učestvujemo na sastanku sa kojeg je izveštavaje zabranjeno i pozivamo učesnike i organizatore da sastanak otvore za javnost.

„UNS u isto vreme traži od učesnika dijaloga da kažu kome od njih smeta otvaranje razgovora za javnost i time pokažu kako vide slobodu medija i pravo građana da znaju o čemu se i kako razgovara. UNS neće podržati dogovor vlasti i opozicije o medijima mimo demokratskih pravila, van institucija i u odsustvu javnosti i oštro će se suprotstaviti svakom pokušaju ograničavanja novinarskih sloboda“, navode iz Udruženja novinara Srbije.

Novinarka dnevnog lista Danas Safeta Biševac ocenila je da okrugli stolovi o izbornim uslovima „vrlo traljavo i jadno deluju“. Biševac je rekla da je dobro što su vlast i opozicija seli da razgovaraju, ali da je sve podseća na susrete predstavnika bivših jugoslovenskih republika pred raspad Jugoslavije.

„Ja se sećam, kao novinarka Naše borbe pratila sam pregovore, to jest, dolazak pokojnog Ričarda Holbruka u Beograd, razgovor sa slobodan Miloševićem, pa smo tako džedžali ispred predstavništva Srbije i čekali da da neko iz američke administracije, delegacije izađe i nešto kaže, pošto je naravno, Milošević bio potpuno zatvoren za domaće medije“, kazala je Biševac.

Poznati su tema i format razgovora, kao i stavovi dela medijskih profesionalaca, ali jedno je još uvek upitno – da li će se opozicioni Savez za Srbiju prvog dana sledeće nedelje pojaviti na FPN-u? U toj organizaciji kažu da odluka još nije doneta, ali će biti do kraja sedmice.