Vučić planer, projektant, inženjer, građevinac ili arhitekta – a gde je struka

Vesti 14. avg. 201918:34 > 19:24
Podeli:
Izvor: N1

Od iscrtavanja Koridora, do estetskog suda o zgradama u centru Beograda. Predsednika Srbije često možemo da vidimo u ulozi planera, projektanta koji crta, inicira podizanje spomenika, savetuje kako do bezbednije gondole... Šta je sa strukom? Da li je predsednik glasniji od nje, i čija reč je poslednja?

Kao premijer crtao je koridore. „Ovo sam ja crtao, lično“, rekao je 30. maja 2017. pokazujući mapu koridora.

Kao predsednik trudio se da reši problematičnu kosinu u Grdelici. „Da ruše ovo brdo, da pomere ovu zemlju kompletno na drugu stranu“, kazao je pred kamerama 2. septembra 2018. godine.

Pa je savetovao beogradsku vlast kako da gradi gondolu. „Zbog vetra, zbog košave, da to bude aposlutno sigurno, da bude na one tri, a ne na onoj jednoj, ne znam ni kako se to kaže, žici, kablu, potpuno svejedno“,  poručio je 5. aprila.

Nije svejedno ko i kako odlučuje, šta i kako će se graditi, poručuje arhitekta Đorđe Bobić. Vlast, kaže, ne bi smela da odlučuje arbitrarno.

N1: Je li ovde predsednikova poslednja?

„Pa liči na to, struka je potisnuta“, kaže Bobić.

„Naša vlast je pokzala da ne samo da ne veruje struci, već je i prezire“, ocenila je istoričarka umetnosti Irina Subotić.

Izvor : N1

Vlast je ta koja daje konačan estetski sud – o kamenu na centralnom beogradskom trgu. „Dobar je ovaj, lepo izgleda“, kazao je Vučić 3. avgusta.

Kamen je imao sreće, za razliku od obližnje robne kuće koja se predsedniku nije dopala.

„Kad ćemo onu zgradu, odvartno izgelda. Ova jedna jedina baš odvartna“, kazao je.

„Reč odvratna za zgradu robne kuće Nama koju je 1936. godine arhitekta Lazarević projektovao i koja je u to vreme bila eksplicitan primer moderne, čak bi se moglo reći bliska Bauhaus jeziku, gest je koji je Beogradu pokvario zadovoljstvo“, smatra Đorđe Bobić.

Da je Beogradu potreban Beograd na vodi, spomenik Stefanu Nemanji u Savskom amfitetaru, samo su neke od odluka donetih na predsednikovu inicijativu. Baš kao što nas je predsednik prvi obavestio da će Koridior 11 poneti ime Miloša Velikog.

„Ušlo je sve u kabinet na Andrićevom vencu i ja mislim da će se i to promeniti jer je nemoguće da u jednoj šaci naš predsednik drži tolika znanja i toliko uplitanja u cele naše živote“, kaže Irina Subotić.

Predsednik ponekad i sam prizna da nema mnogo znanja o stvarima u koje se upliće.

„Sad me ubijte da li se to zove filharmonija, koncertna dvorana, ja pojma nemam. Objašnjavao mi je to Tasovac tri puta razliku, ja nikad to nisam mogao da naučim. Ne vredi, znate ima kad neko za nešto nije, ali tu zgradu Filharmonije ćemo da izgradimo“, kazao je nedavno predsednik.