Opasnosti po zdravlje nema, ali ostaje pitanje – do kada će Beograd smrdeti?

Vesti 12. avg 201918:11 > 18:17
N1

Novi problem u srpskoj prestonici. Poslednjih nekoliko dana Beograđani su na udaru nepodnošljivih mirisa koji se mogu osetiti u pojedinim delovima grada. Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje za N1 kažu da takvu pojavu uzrokuje stajsko đubrivo na njivama i povlačenje vode u koritima reka.

Beograd na 38 stepeni – vrućina nije jedini problem koji muči Beograđane. Poslednjih nekoliko dana situaciju u gradu dodatno otežavaju neprijatni mirisi koji se osećaju u vazduhu.

„Kao na fekalije, mislila sam da je nešto okolo meni, ali nije“.

„Nije mi toliko smetalo, jer radim u zatvorenom prostoru, ali napolju se osećalo kao na štalu“.

POVEZANE VESTI

„Na neku ustajalost, na neku mešavinu kanalizacije i nekog stajskog đubriva. tako da smo se svi okretali i pitali pa šta je“.

„To je već nekoliko godina, mislim, ništa strašno, bude, prođe“, kažu građani za N1.

Smrad su osetili mahom oni koji žive na Karaburmi, Voždovcu, Mirijevu, Paliluli, Konjarniku, Dorćolu, kao i strogom centru grada. Iz Gradskog zavoda za javno zdravlje kažu da je to uobičajena pojava koja se poslednjih godina javlja krajem jula ili početkom avgusta. Glavni uzročnici su, kako tvrde, vrućine i poljoprivredna gazdinstva.

„To znači da se baca stajsko đubrivo koje se na visoki temperaturama još brže raspada i emituju se neprijatni mirisi, a drugi uzrok je nizak vodostaj reka koji je isto karakterističan za letnji period, dakle reke se povuku, za sobom ostave mulj i opet je taj mulj bogat različitim organskim materijama koje se pod dejstvom visokih temperatura intezevno raspadaju i emituju se neprijatni mirisi“, kaže Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Kvalitet vazduha se u srpskoj prestonici meri na više od 20 lokacija. Zato stručnjaci ukazuju da opasnosti po zdravlje nema.

„Ocena kvaliteta vazduha bi se moglo reći da je vazduh odličnog kvaliteta, dakle ovo samo stvara jednu neprijatnost, jer su u pitanju neprijatni mirisi“, kaže Šoštarić.

Kiša koja je najavljena za naredne dane, mogla bi, prema ocenama stručnjaka, da ublaži neprijatne mirise u srpskoj prestonici. Pojava nižih temperatura uticala bi da se situacija u potpunosti normalizuje.