Bivši oficir Kfora: Ejupi pušten iz Bondstila jer je radio za CIA

Vesti 12. avg 201908:08 > 08:10
N1

Norvežanin Kristijan Kaš, bivši oficir Kfora zadužen za odnose sa javnošću, izjavio je da je Florim Ejupi, kojem je suđeno za napad na autobus Niš ekspresa 2001. kada je ubijeno 12 Srba a više njih povređeno, pušten jer je radio za CIA.

Kaš je za list Politika rekao da je „nemoguće“ pobeći iz Bondstila, gde je Ejupi bio zatvoren, već je on pušten.

„Glavni istražitelj Džo Mekalister bio je mnogo besan na Kfor jer je asfaltirana rupa na putu koja je nastala usled eksplozije. Izgovor je bio da mora da bude normalizovan saobraćaj. Mekalister je hteo da uhapsi Ejupija, ali on je zapravo radio za CIA“, rekao je Kaš, dodajući da je to što kaže dokazao Mekalister.

Prema njegovim rečima, kada je misija došla na Kosovo trebalo je da „uvede policijski čas, vojni zakon“.

„Umesto toga, hteli smo da budemo heroji, oslobodioci. Dozvolili smo da teroristička OVK postane kosovska policija“, rekao je Kaš, govoreći o najvećim greškama međunarodne misije.

Moli patrijarha da bude primljen pod okrilje SPC

Kaš je rekao da je „njegov cilj da se bori da Norveška povuče priznanje takozvanog Kosova“.

„Već sam sa mnogima razgovarao o tome, a kao član partije Demokratija, pre dve godine, pokušao sam da uđem u parlament. Da se to desilo predložio bih vladi da povuče priznanje“, rekao je Kaš.

List piše da je Kaš došao na Kosovo krajem 2000, da je imao čin majora i da je tamo proveo sedam meseci, a da danas živi na relaciji Srbija – Norveška.

Poslao je zvaničnu molbu patrijarhu Irineju da, kao hrišćanin luteranske veroispovesti, bude primljen pod okrilje Srpske pravoslavne crkve.