Dačić: Sigurno nećemo imati veće neprijatelje od Klintona i Olbrajt

Vesti 10. avg 201923:08 > 23:11
N1

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je povodom ocene njegove najave da će "Srbi glasati za Trampa", da srpski narod sigurno neće imati "veće neprijatelje" od bivšeg predsednika SAD Bila Klintona i bivše državne sekretarke SAD Medlin Olbrajt.

„Kako su se demokrate u eri dinastije Klinon ponašale prema našem narodu, dobro smo na svojoj koži osetili 1999. Oni su izabrali da im Srbija bude neprijatelj, a ne mi“, rekao je Dačić za „Večernje novosti“.

POVEZANE VESTI:

On je to izjavio povodom ocene američkog eksperta za Balkan Danijela Servera koji je kazao da „nije mudra odluka Dačića da na narednim izborima u SAD organizuje podršku srpskih doseljenika Donaldu Trampu“.

Dačić je kazao da ga čudi kako Server želi da pravo koje uživaju Albanci u SAD, suspenduje Srbima koji tamo žive.

„Kada Albanci organizovano podržavaju Hilari Klinton i kada po njoj i po njenom suprugu daju čak i imena buticima, onda je to legitiman stav. A kada ja, na nivou ideje, najavim mogućnost da bi Srbi organizovano mogli da podrže Trampa, onda je to mešanje u unutrašnje stvari Amerike. Zaista smešno“, ocenio je Dačić za „Novosti“.

On je naveo da smatra da svojim stavom nikako ne otežava poziciju Srbije i da nije nikakva tajna, kako je ocenio, da većina srpskog naroda ima mnogo više simpatija prema Trampovoj, nego prema nekim ranijim administracijama u SAD.

„Jer, za razliku od Klintonovih, koji su otvoreno rekli da je nezavisno Kosovo njihov porodični legat, Trampov aparat pokazuje za nas ohrabrujuće znake da bi oko budućeg rešenja za kosovski čvor moglo da se pregovara“, rekao je Dačić.

Ocenio je da je to različito od doba vladavine „Klintonovih koji misle da su tu priču zapečatili bombama 1999. Srbi treba da postanu organizovani faktor, pa nek demokrate razmišljaju kako da osvoje njihove glasove“, rekao je Dačić.