NKD: Ministarstvo omladine diskriminiše mlade van Beograda

Vesti 09. avg. 201920:04 > 20:10
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Nacionalna koalicija za decentralizaciju reagovala je povodom nedavno objavljenih rezultata dva konkursa Ministarstva omladine i sporta u kojem je najviše projekata odobreno organizacijama iz Beograda.

Uprkos tome što Beograd nije ni teritorijalno, niti statistički region sa najvećim brojem stanovnika, navedeno je u njihovom saopštenju, najviše je projekata upravo od strane prestoničkih organizacija odobreno na konkursima MOS-a.

„Shodno tome, i najveći deo finansijskog kolača otišao je upravo na ideje koje se tiču mladih u Beogradu. Ne sporeći činjenicu da je na oba konkursa najviše prijavljenih projekata došlo iz glavnog grada, ne možemo a da se ne zapitamo zašto je čak 20 puta više projekata odobreno za projekte pristigle iz Beograda nego iz, primera radi, jugoistočne Srbije“, navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu da nadležni tvrde da je jugoistočna Srbija region u kome je najteže doći do posla, NKD je pitao zbog čega dve trećine odobrenih projekata za stimulisanje različitih oblika zapošljavanja, samozapošljavanja i preduzetništva mladih dolazi sa severa u kome je, takođe, prema rečima nadležnih, najlakše doći do posla.

Podršku Ministarstva omladine i sporta imaće tri projekta koji dolaze sa područja jugoistočne Srbije, dok MOS podržava čak pet puta više projekata koji dolaze iz prestonice.

Izvor : Nacionalna koalicija za decentralizaciju

Imajući u vidu da su migracije unutar Srbije uglavnom usmerene na prestonicu te da je njihov najčešći razlog upravo zaposlenje, oni pitaju zašto je ,“petostruko“ važnije podsticati zapošljivost u Beogradu nego u delovima zemlje koje mladi rapidno napuštaju upravo zbog nedostatka posla.

„Ideje koje dolaze iz Beograda bile su u fokusu MOS-a i na konkursu za finansiranje i sufinansiranje programa i projekta za sprovođenje cijeva nacionalne strategije za mlade i programa ‘Mladi su zakon’. Naime, od 30 odobrenih projekata, čak je 20 došlo od predlagača iz prestonice, dok je tek jedan sa područja jugoistočne Srbije (od predloženih 24). Pitamo se da li je razlog tome da čak tri četvrtine predviđenih sredstava ode beogradskim organizacijama taj što se mladi zbog nedostatka mogućnosti u svojim lokalnim sredinama masovno sele za Beograd ili je, pak, reč o kontinuiranom zapostavljanju, a samim tim i slabljenju kapaciteta omladinskih organizacija van prestonice“, naveo je NKD u saopštenju.

Izvor : Nacionalna koalicija za decentralizaciju