MUP Kosova: Primenjujemo sporazum iz Brisela, na Kosovo samo sa ličnom kartom

Vesti 09. avg 201910:45 > 11:11
Izvor: N1

Policija i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova samo primenjuju Sporazum o slobodi kretanja iz 2011. godine kojim se ulazak na Kosovo državljanima Srbije omogućava samo sa ličnom kartom, piše portal gazetaexpress.com.

Mediji u Srbiji su pre nekoliko dana objavili vest da je Uprava granične policije Kosova bez odobrenja kosovskog MUP donela odluku da se za ulazak na Kosovo građana Srbije može koristiti samo lična karta, čime im je uskraćen ulazak na Kosovo sa pasošima.

POVEZANE VESTI

Prema rečima portparola kosovske policije Bakija Kelanija, primenjuje se samo Briselski sporazum o slobodi kretanja.

„Kretanje i prelazak granice između Kosova i Srbije regulisano je Sporazumom o slobodi kretanja iz 2011. godine. Mi samo implementiramo sporazum“, rekao je Kelanij.

Pres-služba kosovskog MUP kazao je da to nije odluka Vlade, već da se samo sprovodi Briselski sporazum o slobodnom kretanju.

Tačka tri Sporazuma o slobodnom kretanju predviđa da svaka strana primenjuje sistem u kojem će lične karte biti praćene dokumentima o „ulazu-izlasku“ za osobe sa druge strane koje žele da uđu na Kosovo, odnosno Srbiju ili prelaze u treću zemlju.

Taj sporazum se primenjuje od 2011. godine za državljane Kosova koji žele da putuju u Srbiju, ili da prelaze u druge države preko Srbije.

Mustafa: Nadam se brzom rešenju

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa izjavio je da je Savet uputio zahtev Vladi Kosova da se na Albance iz Preševa, Bujanovca i Medveđe ne primenjuje mera kosovske Granične policije o nepriznavanju srpskih pasoša, ali da iz Prištine još nema reakcije.

Mustafa je izjavio FoNetu da je ta mera, pored lokalnog albanskog stanovništva pogodila i ljude iz dijaspore koji su sa porodicama preko aerodroma „Adem Jašari“ u Prištini doputovali na odmor.

„Javilo nam se mnogo ljudi koji nemaju lične karte, a sa pasošem Srbije ne mogu da uđu na Kosovo, iako imju avionske karte za letove iz Prištine. Poseban problem imaju porodice sa decom, jer za njih moraju da imaju dodatne papire sa fotografijama, a te procedure mogu da traju po nekoliko dana“, rekao je Mustafa.

On je rekao da iz Prištine još nema reakcije na njihov zahtev, ali da se nada da će problem ubrzo biti rešen.

„Zahtev smo poslali Ministarstvu inostranih poslova, koje nam još nije odgovorilo, ali verujemo da će problem biti brzo rešen, bez obzira što je Vlada Kosova u ostavci“, istakao je Mustafa.

On je dodao da građani sa juga Srbije za Evropu mogu bez problema da putuju sa aerodroma u Skoplju i Nišu, ali da bi u tom slučaju, onima koji su kupili karte za letove iz Prištine, one propale.