Ostaju li roditelji bez bolovanja kada vode decu u inostranstvo na lečenje?

Vesti 08. avg 201909:40 > 09:52
N1

Majka dečaka Vuka Ercega Irena Petrović izjavila je u Novom danu da je njen zahtev za bolovanje, kako bi otišla sa sinom na lečenje u Rusiju, odbijen. "Službenici iz Ministarstva su mi rekli da mnogi roditelji ostaju bez bolovanja kada vode decu u inostranstvo na lečenje", kaže Petrović, dodajući da će biti potrebna sinu, jer će biti operisan.

Zbog povrede glave koju je zadobio padom sa litice u Tašmajdanskom parku, Vuk Erceg je u komi od 2013. godine, a infekcija na mozgu dečakovo zdravstveno stanje dodatno ugrožava. Lekari u Srbiji ne žele da ga operišu, jer je operacija rizična i postoji velika šansa da se infekcija vrati. Lekari Instituta „Sklifasovski“ u Moskvi spremni su da pomognu dečaku, a država Srbija će pokriti troškove – transport, lečenje i postoperativnu negu.

POVEZANE VESTI

Majka Vuka Ercega kaže da je on stabilno.

„To će biti hirurška intervencija, biće par operacija. Prvo će da uklone cistu, skloniće mu infekciju, da nema više dren. Kao roditelj mogu da kažem da osećam da njega boli, bitno mi je da znam da više neće trpeti bol“, kaže Irena Petrović.

Kako kaže, još ne može da veruje da će se to desiti.

„Ovo traje već šest godina, to je agonija. Na klackalici smo da li ćemo preživeti i dočekati novi dan“, kaže ona.

Međutim, Petrović kaže da je odbijen njen zahtev za bolovanje.

„Bila sam non-stop prebačena. Radim poslednjih pet godina u kompaniji Zepter, na bolovanju sam tek od septembra. Rečeno mi je da se obratim Ministarstvu zdravlja, tamo su me prebacili na RFZO, odakle su me vratili na Ministarstvo zdravlja, i tako u krug. Službenici iz Ministarstva su mi rekli da mnogi roditelji ostaju bez bolovanja kada vode decu u inostranstvo na lečenje. Poenta je – kada Ministarstvo zdravlja, Fond, uplati novac za lečenje u inostranstvu, nisu predvideli da roditelj treba da ide na bolovanje. Ne plaćaju nam dnevnicu, ne plaćaju nam smeštaj“, kaže Petrović.

Dodaje da joj je predlagano da traži neplaćeno ili da da otkaz, ili je dobijala savet „idite vi, pa ćemo rešiti u međuvremenu“.

Advokatica Marina Mijatović kaže da se u ovom konkretnom primeru primenjuju Zakon o zdravstvenom osiguranju i Pravilnik koji reguliše lečenje u inostranstvu.

„Ovde je reč o teškom zdravstvenom stanju, roditelj može dobiti pravo da neguje svoje dete, koje se obnavlja na šest meseci. Pravilnik koji reguliše lečenje u inostranstvu podrazumeva pratioca. Njoj je moralo biti dozvoljeno da ide sa svojim detetom“, kaže Mijatović.

N1

Dodaje da Komisija donosi odluku da li ima potrebe da neko pacijentu bude pratilac, a da su u ovom slučaju ispunjeni svi uslovi da majka bude sa detetom.

„Može da se piše žalba daljim instancama, drugostepenim organima“, kaže Mijatović.

Irena Petrović kaže da ne zna da li se od nje očekuje da u Moskvi opet radi, jer će Vuk biti operisan, a ona će biti potrebna. Dodaje da bi prihvatila svaku vrstu pravne pomoći.

Govoreći o tužbi koju je podnela protiv nekadašnje uprave Grada Beograda, zbog toga što je njen sin pao zbog neobezbeđene ograde, kaže da je rečeno da će biti vansudsko poravnanje, ali da je to osporeno.

„Sada je poslednja faza da hoće da čuju svedoke. To su deca koja su imala 10 godina, koja su tada preživela traumu. To je park u centru grada, ja nisam dovela bebu u kolicima, ja sam dovela dečaka od 10 godina. Igrali su se loptom, blizu ograde, njega je napala pčela, koraknuo je nazak korak ili dva i pao je“, kaže ona.

Ističe da je bilo više prijava za tu ogradu.

„Gradonačelnik Zoran Radojičić je bio načelnik Tiršove, zna šta mi prolazimo, očekivala sam da će on to rešiti, sreli smo se, a on mi je rekao da se obratim većim instancama. Pretpostavljam da bi opet trebalo da se obratim Predsedništvu, da su jedini referentni da popune ovu rupu u zakonu“, kaže ona.