Vučić: Bolton neće doći, u Prištini ne bi imao s kim da razgovara

Vesti 08. avg. 201909:32 > 09:47
Podeli:
Izvor: Tanjug/ Dragan Kujundžić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je kako veruje da savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Džon Bolton neće posetiti Beograd i Prištinu.

Povodom najava u mogućoj poseti Boltona Beogradu i Prištini, Vučić je u izjavi za TV Prva rekao da je američki zvaničnik „razmišljao o tome“, ali da u ovom trenutku ne bi imao sa kim da razgovara u Prištini zbog predstojećih izbora i zato pretpostavalja da u tim okolnostima Bolton neće doći.

POVEZANA VEST

Vučić je istakao da se celokupna američka administracija zalaže za ukidanje taksi na robu iz Srbije.

„Izborima se odlaže se dijalog, utrkuju se po pitanju taksi i po najglupljim pitanjima kao što su dokumenta. Mi smo pregovarali o tome da se za ulazak na Kosovo može koristiti lična karta, ali i pasoš može da posluži kao lična karta“, istakao je Vučić.

On je konstatovao kako sva dešavanja u Prištini govore u prilog tome da će se pregovori sa Beogradom odugovlačili u nedogled.

Upitan da komentariše potencijalne bezbednosne rizike na Kosovu rekao da Srbija neće dozvoliti napade na srpsko stanovništvo i da se to „neće dogoditi“.

Moju ideju su svi odbacili, hajde da vidimo šta je vaša

Predsednik Vučić izjavio je da očekuje „tešku jesen“ po pitanju Kosova i Metohije jer smatra da će Zapad pokušati da ubrza rešavanje tog problema, ali i ponovio da to rešenje neće moći da bude ostvareno ako Srbija ne dobije ništa.

„Ja ne znam šta je tu ideja? Ono što sam ja imao kao ideju, svi su odbacili. Nikome se nije svidelo. Hajde da vidim šta je vaša ideja jer to nisam čuo, osim što sam video još više pritisaka na mene… Srbija ne može da pristane na nezavisnost (Kosova) ako Srbija ne dobije ništa“, rekao je Vučić.

On je rekao da je svim sagovornicima rekao da svi u međunarodnoj zajednici treba da znaju da neće biti rešenja ako neko misli da Srbija treba da bude ponižena.

Govoreći o tome što je svih pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN promenilo svoje ambasadore u Beogradu i da li to ima veze sa pitanjem Kosova, Vučić je rekao da oni „sigurno nisu došli da bi proveravali klimatske promene u Srbiji“.