Pomoć vaterpolistima obećao Vučić, ali iz "kase za koju ne drži ključ"

Vesti 07. avg 201919:18 > 19:30
Podeli:
Izvor: Screenshot

Odličnu vest da će vaterplo klubove finansirati Vlada, ponovo je zasenilo mešanje u nadležnosti. Zbog čega o tome odlučuje predsednik koji nije odgovoran za državni budžet? Uz novac sledi i obaveza - u ugovoru stoji da će vaterpolisti morati javno da se zahvaljuju Vladi.

Vlada Srbije ubuduće će finansirati vaterpolo klubove u zemlji – ovu vest juče je saopštio predsednik Vaterpolo saveza Srbije Viktor Jelenić.

Pomoć srpskom vaterpolu nije sporna, ali jeste to što je dogovor postignut na sastanku sa predsednikom Srbije, a ne predsednicom Vlade u čijoj nadležnosti je budžet Srbije.

Nakon sastanka sa predsednikom Srbije, predsednik Vaterpolo saveza rekao je da je dogovoreno da Vlada preuzme na sebe finansiranje vaterpolo klubova. Kako je naveo novčana sredstva će dobiti 23 muška kluba, učesnici Regionalne lige, Prve i Prve B lige, kao i šest ženskih klubova

„Imali smo sjajan sastanak i predsednik je razumeo u kakvom su položaju klubovi. Kako su oni svojim kvalitetnim radom garant budućih uspeha reprezentacije prihvatio je odmah naš predlog da država pomogne rad klubova“, rekao je Jelenić.

Postavlja se pitanje, međutim, na osnovu čega je predsednik Srbije razgovarao o trošenju novca iz budežata.

Izvor : N1

Nadležnost nad sprovođenjem budžeta ima Vlada Srbije, podseća profesor FEFA Goran Radosavljević.

„Dakle, predsednik Republike osim nad budžetom svog kabineta nema nikakve druge nadležnosti. Međutim, sa druge strane imamo situaciju da je predsednik Republike istovremeno i predsednik najveće stranke koja je formirala tu Vladu i on svakako koristeći taj svoj politički uticaj može da utiče na Vladu da Vlada donese odluku u onom smeru u kome je on to zamislio ili obećao“, pojašnjava on.

Odluku o finansiranju vaterpolo klubova donela je Vlada Srbije, kaže Ana Brnabić, ali ističe da joj nije problem da posluša savet predsednika.

„Nikada nisam ni krila – uvek ću slušati predsednika Aleksadara Vučića, njegove savete. Zato što mislim da čovek dobro poznaje Srbiju pokazao se kakav je bio kao predsednik Vlade. Ja bih bila ignorantna, neodgovorna, neozbiljna pre svega prema građanima Republike Srbije kada bih rekla: ‘Ne, on nema šta da kaže’. Aspolunto hoću, slušam i slušaću savete. I zajedno se dogovaramo“, ističe premijerka.

Izvor : N1

Novinarka Nove ekonomije Ivana Pavlović međutim ističe da predsednik Srbije nema ni ustavna ni zakonska ovlašćenja da izigrava staratelja, zastupnika ili vršioca dužnosti predsednika vlade.

„U ovom slučaju, kao i mnogim drugim, građani Srbije imaju puno pravo da pitanju zašto mi plaćamo najpre u ovom slučaju ministra sporta i njegove saradnike, odnosno premijerku Srbije i ceo njen kabinet, ako predsednik Srbije Aleksandar Vučić svako malo govori koje zgrade ćemo da rušimo, šta je ružno, koju rupu treba da zakrpimo, koju cev treba da napravimo, a evo u ovom slučaju i kojim sportskim klubavima treba da damo novac“, ukazuje Pavlović.

A uz finasijsku pomoć, vaterpolo klubovi dobijaju i određene obaveze – dnevnik Danas objavio je deo ugovora o dodeli sredstava u kojem se navodi da su klubovi u obavezi da putem sredstava javnog informaisanja, jasno i nedvosmisleno izrazi zahvalnost Vladi Srbije i Vaterpolo savezu za dodeljnu finansijsku pomoć.