Novi rok za rušenje objekta na Kopaoniku, ostaje pitanje – čiji je restoran?

Vesti 07. avg 201918:49 > 18:54
N1

Za 7. avgust 2018. zakazano je rušenje nelegalnog ugostiteljskog objekta na Pančićevom vrhu. Ipak, tačno godinu dana posle, hiljadu kvadrata kafe-restorana i dalje krase najviši vrh planine Kopaonik.

Na godišnjicu nečinjenja građevinske inspekcije i policije, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, u ime vlade, odgovorio je kratko na pitanje televizije N1 – da će objekat biti srušen do kraja godine.

Pre tačno godinu dana trebalo je da bude sravnjen sa zemljom. Ipak, glomazni kafe-restoran i dalje stoji na 2017. metru najvišeg vrha planine Kopaonik.

„Nesporno je da je objekat nelegalan i ono što ja mogu da vam kažem da će taj objekat do poslednje cigle biti srušen. Neće ostati trunčica od njega. Dakle, pokazaće se vladavina prava“, kazao je Nebojša Stefanović.

Iako slikovitiji, ministar unutrašnjih poslova suštinski ponavlja reči stranačkog šefa Aleksandra Vučića koji je o rušenju nelegalnog objekta na Kopaoniku pre godinu dana rekao: „Zakon će se sprovesti u delo“.

POVEZANA VEST

Ipak, usledilo je 365 dana nečinjenja. Ministarka građevinarstva se vadila da ne može da ruši jer nema asistenciju policije, a ministar unutrašnjih poslova se pravdao da nema dokaz da je rušenje nemoguće bez policije. Umesto da ministre pomiri na sednici, predsednica vlade se početkom 2019. nudila da stvar uzme u svoje ruke.

„Da odem sad tamo sa čekićem da počnem da rušim“, kazala je Brnabić 25. januara ove godine.

Ni to se nije desilo. Da će rušenja ove godine ipak biti uverava ministar unutrašnjih poslova i daje neprecizan rok.

„Ne bih da ograničavam, da sad kažem biće za dva meseca, pa da ne bude, pa vi onda da mi kažete… hajde da kažemo do kraja godine, a ja mislim mnogo brže“, kazao je Stefanović.

Iz Insajdera, koji je o slučaju objavio emisiju „Vrh bezakonja“, podsećaju da ministar unutrašnjih poslova nije novinarima objasnio šta se to promenilo pa naprasno tvrdi da će nelegalni objekat na Kopaoniku ipak do Nove godine biti srušen.

„Ono što pokazuje ovaj slučaj je da se zakoni ove države ne sprovode na Pančićevom vrhu. Dakle, sve što se radilo, radilo se u korist pojedinca. Ključno pitanje je i ko stoji iza tog objekta, da li je to zaista, a sumnjamo u to, da li je to zaista ta investitorka Snežana Mitković koja se zvnaično vodi kao investitor u papirima ili je neko drugi iza toga“, rekla je Bojana Anđelić.

Da je neko drugi, i to iz redova Srpske napredne stranke, obelodanila je Balkanska istraživačka mreža. Naime, BIRN je objekat na Pančićevom vrhu doveo u vezu sa Zoranom Milojevićem Zeljom koji je funkcioner SNS-a.