Vlada u Prištini: Za ulazak na Kosovo nisu potrebni pasoši

Vesti 07. avg 201917:03 > 18:04
N1

Posle informacija u domaćim medijima da je sa administrativnih punktova između Kosova i centralne Srbije vraćeno više porodica sa decom jer su posedovale samo pasoš Srbije, za N1 je u Vladi Kosova potvrđeno da pasoši, po Briselskom sporazumu, nikada i nisu bili potrebni za prelazak administrativne linije.

Za prelazak administrativne linije građani bi trebalo da poseduju ličnu kartu i izvod iz matične knjige rođenih sa fotografijom za decu, rekli su za N1 u Vladi Kosova.

„U Briselu je 2011. godine postignut sporazum o slobodnom kretanju kojim se predviđaju olaksice za građane dve zemlje. U tom kontekstu Republika Kosovo i Republika Srbija su se saglasile da građani dve zemlje putuju iz jedne u drugu samo sa ličnim kartama za odrasle osobe, dok se za maloletnike predviđaju izvodi iz matične knjige rođenih. Pasoši se traže samo u slučajevima kada građani iz jedne od država putuju u treće zemlje“, precizirao je Jeltir Zilberaj, portparol kosovskog ministrastva spoljnih poslova za N1.

„Svaki građanin Srbije koji putuje sa aerodroma u Prištini i koji za odredište ima neku treću zemlju, EU, SAD i slično, naravno da će mu biti trazen pasoš. Ali, putovanje između dve zemlje se obavlja samo sa ličnim kartama“, rekao je.

Stefanović: Drago mi je da vlasti u Prištini poštuju integritet Srbije

Da odluka kosovske policija nije ništa novo kaže i srpski ministar policije Nebojša Stefanović, dok premijerka Ana Brnabić navodi da se zvanično od kosovskih institucija još niko nije oglasio o tom slučaju.

„Meni je drago da vidim i po pojačanom interesovanju naših građana sa Kosova i Metohije za naše pasoše, a sada i sa poštovanjem naših propisa da se sa ličnim kartama putuje na celoj teritoriji naše zemlje, vidim da pojačano poštuju teritorijalni integritet Republike Srbije i da sve više pokazuju da priznaju da je Srbija jedinstvena i celovita država. Dakle, uzimanje naših dokumenata koje izdaju naši organi unutrašnjih poslova i poštovanje na celoj teritoriji Republike Srbije pokazuje sve ono što smo pričali do sada“, kazao je Stefanović.

Ministar kaže da Priština pokušava, kako kaže – nespretno, da oteža život srpskom stanovništvu.

„Čak i kad bismo hteli da sagledamo sve ono što prištinski organi rade u poslednjih nekoliko meseci, intenzivno u poslednjih nekoliko godina, pokazuje ustvari da oni pokušavaju da na svaki način, čak i kada je to nespretno, čak i kada time potvrđuju suverenitet Srbije, pokušavaju da otežaju život srpskom stanovništvu, pre svega na Kosovu i Metohiji“, naglasio je Stefanović.

Premijerka Brnabić navodi da se na Kosovu ne zna „ni ko pije, ni ko plaća“.

„Iz svega što oni rade u poslednjih nekoliko meseci, najiskrenije, narodski rečeno –  tamo se ne zna ko pije, ko plaća, i to je najbolji pokazatelj te takozvane kvazi države. Jer, imali smo u poslednjih nekoliko meseci da je savetnik takozvanog misnitra spoljnih poslova rekao da su blanko zabranjene sve posete zvaničnika Srbije, onda je Haradinaj rekao da nisu, onda je savetnik rekao da ipak jesu. Nismo dobili nijedno zvanično saopštenje o pitanju pasoša, jedni kažu da jesu, drugi kažu da nisu, a treći ćute“, rekla je Brnabić.

I direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, koji je odluku da se porodice koje su od dokumenata imale samo pasoše ne puste na teritoriju Kosova, nazvao antievropskim i anticivilizacijskim, rekao je da za ulazak u južnu pokrajinu nije potreban srpski pasoš, niti je bio potreban.

„Jedino na graničnim prelazima na izlazu sa Kosova i Metohije prema Albaniji i Severnoj Makedoniji“, rekao je Đurić za Tanjug.