RTS: Na Kosovo se ne može sa srpskim pasošem

Vesti 06. avg 201919:03 > 21:30
N1info

Direkcija granične jedinice kosovske policije donela je odluku o nepriznavanju srpskih pasoša prilikom ulaska građana na teritoriju Kosova i Metohije, saznaje RTS u kosovskoj policiji. Prema odluci granične policije, zabrana ulaska se ne odnosi na osobe koje poseduju ličnu kartu i izvod za decu sa fotografijom.

RTS navodi da je Granična policija odluku donela bez saglasnosti kosovskog ministra unutrašnjih poslova, i bez uobičajene procedure obaštavanja javnosti.

Mera granične policije koja je na snazi od juče, pogodiće građane centralne Srbije koji preko Kosova putuju u Albaniju, Crnu Goru, a poseduju od dokumenata samo pasoš.

U policiji navode da je ova mera u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2011. godine, koji međutim ne zabranjuje korišćenje pasoša kao jedinog dokumenta za kretanje.

Na administrativnim punktovima između Kosova i Metohije i centralne Srbije vraćeno je više porodica sa decom i osoba koje su posedovale samo pasoš Republike Srbije.

Đurić: Za Kosovo nije, niti će biti potreban srpski pasoš

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da se Priština ponaša antievropski i anticivilizacijski.

„Prištinske vlasti stalno nalaze nove načine da ometaju slobode običnih ljudi svih nacionalnosti, a posebno Srba, prema kojima netrpeljivost i ne kriju“, rekao je Đurić.

Dodao je da za ulazak na Kosovo nije potreban srpski pasoš, niti je bio potreban.

„Možda samo na graničnim prelazima Srbije na izlasku iz Srbije sa teritorije autonomne pokrajine Kosova i Metohije prema Albaniji i Severnoj Makedoniji“, rekao je Đurić za Tanjug.