Aktivistkinjama Impulsa upućene pretnje nakon slike sa zastavom duginih boja

Vesti 06. avg. 201916:26 > 16:30
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Tokom šestog Festivala ženskog prijateljstva u organizaciji Udruženja građana Impuls iz Tutina, došlo je do ugrožavanja bezbednosti učesnica Festivala, kao i do ozbiljnog narušavanja njihovih ljudskih prava, upozorili su organizatori u saopštenju.

Prema saznanjima organizatorki javnog performansa protiv nasilja nad ženama, koji je trebalo da se održi 3. avgusta, aktivisti nekoliko političkih partija, kao i verski aktivsti želeli su da koordinisanom akcijom spreče održavanje performansa protiv nasilja nad ženama, koji je u javnosti okarakterisan kao „gej parada u Tutinu“, navodi se u saopštenju.

Do ovakvog tumačenje organizatori hajke na Festival ženskog prijateljstva, došli su izjednačavanjem mirovne zastave i zastave LGBT pokreta – obe zastave su duginih boja, ali je na mirovnoj ispisana reč „Peace“ što znači „Mir“, objašnjava se u saopštenju.

Upravo takvu zastavu, kako se dodaje, na jednoj od fotografija sa prošlogodišnjeg performansa drži predsednica UG Impuls, Dženeta Agović, dok se pored nje nalaze još dve aktivistkinje.

Ta fotografija preuzeta je sa Fejsbuk stranice Impulsa i podeljena na društvenim mrežama uz preteće komentare, ističu organizatori Festivala.

Performans je uprkos pretnjama održan uz evidentno pristustvo policije, a primećeno je da jedan od posmatrača pratio i snimao kamerom učesnice Festivala nazivajući ih bestidnicama.

„Aktivistkinja Impulsa upozorila je o tome policiju, ali je uprkos tome snimak objavljen na društvenim mrežama. Istim povodom, vlasnik restorana Ras na Pazarištu (nedaleko od Novog Pazara) zabranio je učesnicama Festivala da dođu na unapred ugovorenu večeru rečima da je ‘LGBT osobama zabranjen pristup u restoran Ras'“, navodi se u saopštenju.

Organizatorke i učesnice Festivala ženskog prijateljstva ovakve napade vide kao flagrantno kršenje Ustava i zakona Republike Srbije i od nadležnih institucija očekuju da će preuzeti sve neophodne mere kako bi se inicijatori pretnji identifikovali i procesuirali shodno postojećim zakonima.