KRIK: Biznismeni bliski SNS dobili 2,5 miliona evra da renoviraju hotele

Vesti 06. avg. 201911:50 > 11:54
Podeli:
Izvor: N1

Hotele "Tonanti" i "Fontana" u Vrnjačkoj Banji ispod cene kupili su biznismeni bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, a država im je nakon toga dala i novčanu pomoć od 2,5 miliona evra da ih renoviraju, objavila je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK.

„Da bi ovo bilo moguće, Vlada je prošle godine promenila propise i omogućila da državne subvencije dobiju i oni koji rekonstruišu hotele u banjama“, naveo je KRIK.

Kako piše KRIK, hotel „Tonanti“ je kupio Aleksandar Papić, blizak ministru policije Nebojši Stefanoviću, a „Fontanu“ Dragoljub Zbiljić, vlasnik „Južne bačke“.

Hoteli su zatim promenili vlasnika, ali su ostali u rukama ljudi povezanih sa SNS-om – Darka Đurovića, sinovca nekadašnjeg direktora „Koridora Srbije“ Dmitra Đurovića, i Milana Vlaisavljevića, poslanika te stranke u Skupštini Vojvodine.

Oba hotela pripadala su firmama koje su, kako piše KRIK, „odvedene u stečaj a onda je njihova imovina ispod vrednosti prodata na licitaciji“.

Vlasnici tih hotela, Đurović i Vlaisavljević su krajem 2018. i početkom 2019. godine potpisali ugovore sa Ministarstvom privrede koje im je odobrilo oko 2,5 miliona evra za renoviranje hotela.

Novac im je dodeljen na osnovu Uredbe o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija, a koja je ranije služila kako bi se subvencionisale uglavnom strane kompanije koje su u Srbiji pokretale proizvodnju.

„Vlada Srbije, na čelu sa premijekom Anom Brnabić, medjutim, promenila je uredbu u martu prošle godine i omogućila da novac dobijaju i oni koji rekonstruišu ili grade hotele u banjama. Ubrzo nakon toga, vlasnici ‘Tonantija’ i ‘Fontane’ podneli su zahteve da im se odobri pomoć“, otkriva KRIK.

Niko od biznismena uključenih u kupovinu hotela nije želeo da govori za KRIK.