Škoro: Vučić kupuje vreme, hoće da destabilizuje neke ljude u opoziciji

Vesti 06. avg. 201909:51 > 09:52
Podeli:
Izvor: N1

"Ja ne verujem da je ova vlast spremna za razgovor, ona se boji bojkota. Meni deluje da Aleksandar Vučić želi da kupi vreme, da mu se otvori mogućnost da destabilizuje neke ljude u opoziciji, da li će to biti obećanje prelaska cenzusa, moguće je da je to poenta", smatra novinar Srđan Škoro.

Govoreći o sastanku vlasti i opozicije, Škoro je rekao da se to može nazvati taktiziranjem, jer, kako kaže, ne veruje da može da bude pomaka i da je bojkot jedina opcija i oružje protiv ovakve vlasti.

„Dan saopštavanja je nebitan jer bojkot već traje, opoz bojkotuje parlamente po gradovima, sad treba da bude novi zamajac jer ovi razgovori s vlašću neće dati rezultat, sve deluje kao kupovina vremena jer ne možete za mesec dana da popravite nešto što ste sedam godina urušavali“, kaže Škoro.

POVEZANE VESTI:

On dodaje da je tim eksperata uradio preporuke za izborni proces, koje, navodi, važe i postoje u svim demokratskim zemljama.

„Sve to nije teško ispunjivo. Ali vlast to neće primeniti, tek kada bi se to primenilo mogli bi da počnu pregovori, da se vide finese kako to ispoštovati do kraja. Mislim da je opozicija trebalo da izađe ranije s jedinstvenim stavom“, rekao je Škoro.

Bojan Klačar iz CeSida smatra da je prvi sastanak vlasti i opozicije odložio odluku o bojkotu i da se zato sada septembar pominje kao rok.

„Do septembra je moguće da se kroz dijalog postigne dogovor u kom pravcu bi stvari mogle da krenu. Ako bi se pronašao zajednički imenilac, ima vremena za neke sitnije tehničke stvari u izbornom procesu, to bi mogla da bude neka vrsra dinamike“, navodi Klačar.

On smatra da i opozicija ima adut u rukama – bojkot, i da na taj način u pregovorim ima šansu da za sebe izbori najviše.

„Ukoliko bojkota bude, imaćemo drugačiju kampanju. U kampanji bojkota, opozicija bi morala da bude aktivna od prvog dana, da li kroz proteste ili neke druge akcije, moralo bi da traje od septembra. Kampanja mora da se nastavi i nakon dana za glasanje. Vlast bi morala kampanju da fokusira na podizanje motivacije da se izađe na izbore. Videćemo kakva će biti kosovska dinamika, možda bude još neka tema povezana s izborima“, kaže Klačar.

Kada je u pitanju bojkot izbora, Škoro smatra da je besmisleno učestvovati na izborima za koje kažete da ništa nisu dobri. Kako kaže, nema dilemu, i svako ko bude izašao na „Vučićeve izbore“ nema pravo sebe da nazove opozicijom.

„Treba povući jasnu liniju. Ili si za Vučića ili na strani naroda. Ako si za Vučića, onda podržavaš laži, prevare, lažne diplome“, navodi Škoro.

On poručuje i da je Sporazum s narodom nastao kao način približavanja ljudi i opozicije na protestima i da kao takav obavezuje.

„Posle tog sporazuma su opozicioni političari počeli da govore na skupovima, nadam se da ga ozbiljno shvataju, on nešto obavezuje. Ako si se ti tamo obavezao da nećeš na ovakve izbore, obavezao si se narodu. Vidim da bi neki potpisnici hteli da pronađu neko drugo rešenje.. Moramo da povučemo granice jer ovo postaje neodrživo u svakom smilsu“, kaže Škoro.