Sećanje na Oluju: U traktoru dovezao 24 ljudi, svoje ništa nije poneo

Vesti 05. avg 201918:54 > 19:03
Podeli:
Izvor: REUTERS/Ranko Cuković

Pre 24 godine krenuli su na put. Ne svojom voljom. Proterani sa ognjišta, seli su u automobile, traktore, prikolice. motocikle i krenuli.... Među njima muškarac kojeg smo danas sreli ispred Crkve Svetog Marka, gde je održan parastos Srbima nastradalim u akciji Oluja. On je u svojoj traktorskoj prikolici dovezao 24 osobe.

„To je bilo stvarno tužno kad se čovek podseti na to. Ja sam dovezao traktor, dvadeset i četvoro sam u traktoru dovezao, što dece, staraca i to“, priseća se muškarac koji je danas prisustvovao parastoru u Crkvi Svetog Marta u Beogradu.

Kaže da od stvari ništa nije uspeo da spasi, čak ni knjižicu, jer je planirao da se vrati. Međutim, zbog granatiranja nije uspeo.

POVEZANE VESTI

„Kada su zasule granate nije bilo više šanse da se vratim ni po auto, ni da uzmem išta. Ma baš ništa“, dodaje on.

U centru Beograda 24 godine kasnije crkvena zvona, pojanje, cveće… i sećanje na 5. avgust 1995. godine. U Crkvu Svetog Marka došli sli Srbi izbegli sa svih strana, iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova. Ujedinjeni u bolu i dalje čekaju pravdu za svoje proterane, ubijene i nestale sunarodnike.

„Oprostiti treba, ja mislim. Ali tu čovek ne zna šta da reče, teško je“, kaže muškarac sa početka priče.

„Kome da oprostim?“, pita sugrađanka koja je prisustvovala parastosu i dodaje da je Oluja zločin, ali da su za to i naši političari krivi.

Objašnjavajući da Hrvatska neguje, kako je rekao, „apsurdni, besmisleni i lažni mit o oslobodilačkom ratu“, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije pozvao je srpsko tužilaštvo za ratne zločine da počne da procesuira zločine nad Srbima i podiže optužnice priptiv pripadnika hrvatskih oružanih snaga i to ne samo za „Oluju“.

„Sinonim za zločinačku akciju Oluja su proterivanje srpskog naroda, masovno bombardovanje srpskih gradova i mesta, brojni zločini nad srpskim civilima. Ono što je porazna činjenica je da se Hrvatska 24 godine od završetka rata nije suočila sa svojom zločinačkom prošlošću. U Hrvatskoj se slave ratni zločinci, u Hrvatskoj se prešućuju i negiraju srpske zrtve“, kazao je Linta.

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović kaže da je i dalje u toku potraga za nestalima, ali da se ona sporo odvija, pre svega zbog odbijanja Hrvatske da ispita pojedine lokacije, za koje se sumnja da su masovne grobnice nastradalih Srba.

„Oko 1.200 ekshumacija do sada, preko 800 žrtava je identifikovano i predato, ostalo je još preko 800 ljudi. Posebno brine što imamo prijavljene lokacije gde se nije postupalo po zatevima, a odnose se na stradanja u severnoj Dalmaciji, Lika, Kordun, Banija, odnosno područja pobuhvaćena ovom akcijom i na tome porodice insitirraju i ukazuju da je proces morao da ide brže”, rekao je Odalović.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice, u Oluji je ubijeno ili nestalo više od 1.800, a proterano oko 220.000 ljudi.