Haradinaj: Odluka o sednici o raspuštanju Skupštine u skladu sa zakonima

Vesti 05. avg. 201918:17 > 18:23
Podeli:
Izvor: N1

Odluka Predsedništva skupštine Kosova da sednicu o raspuštanju sadašnjeg saziva kosovskog parlamenta zakaže za 22. avgust u skladu je sa zakonima i Ustavom, ocenio je premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj.

Haradinaj je pozdravio odluku da Skupština pre raspuštanja glasa o međunarodnom sporazumu IPA2, kojim Kosovo dobija oko 90 miliona evra finansiranja iz EU. 

Haradinaj je dodao da su suvereni, slobodni i demokratski izbori od vitalnog značaja za Kosovo i za važne procese koji ga očekuju.

Poslanica Samoopredeljenja Aljbuljena Hadžiu smatra, međutim, da je raspravu o raspuštanju Skupštine Kosova trebalo zakazati ranije.

Prema njenim rečima, građani Kosova treba što pre da izađu na birališta, između ostalog i da bi se smanjile mogućnosti da drugi subjekti pregovaraju o novoj tehničkoj vladi ili novom mandataru bez održavanja izbora. 

„Naš predlog na sastanku Predsedništva bio je da se odluka o raspuštanju Skupštine donese 8. ili 14. avgusta“, dodala je ona. 

Poslanik Skupštine Kosova Ilir Deda je, nakon odluke da se 22. avgusta održi sednica o raspuštanju Skupštine, na Fejsbuku napisao da bi Skupština mogla biti raspuštena sutra i da bi što pre trebalo da se izađe na birališta i izabere novi sastav.

Predsedništvo Skupštine Kosova je odlučilo da za 22. avgust zakaže sednicu na kojoj će jedna od tačaka dnevnog reda biti njeno raspuštanje.