Gradski urbanista najavio "spektakl" na Trgu Republike povodom završetka radova

Vesti 05. avg. 201916:06 > 16:09
Podeli:
Izvor: Beoinfo

Tokom prvog vikenda nakon završetka radova na Trgu Republike, odnosno 7. septembra imaćemo događaj u organizaciji Narodnog pozorišta u kojem će učestvovati ceo ansambl, oko 300 ljudi, najavio je gradski urbanista Marko Stojčić gostujući na Studiju B, prenosi Beoinfo.

Zakazan je koncert, razni performansi i tada ćemo videti Trg republike u punom sjaju, najavio je Stojčić, ističući da će radovi sigurno biti okončani do 1. septembra.

„Plato trga je skoro završen i preostalo je da se postavi mobilijar. Neće biti velikih promena kada je saobraćaj u pitanju, što važi i za semafore, izuzev brzine koja će biti ograničena i definisana kao ‘režim usporenog saobraćaja’, a postojaće po jedna traka u svakom smeru“, objsnio je gradski urbanista.

Prema njegovim rečima, ideja je da Trg Republike bude veliki slobodan prostor, što će biti prvi takav slučaj u 150 godina dugoj istoriji ovog trga.

„Neće biti ničega što bi ometalo vizuelni identitet i imaćemo veliki slobodan prostor bez prepreka. Uz nova stabla koja smo postavili, postojaće i granitne klupe predviđene projektom, uz šest ili sedam ‘smart’ klupa gde će građani i gosti našeg grada moći da dopunjuju baterije mobilnih telefona i povezuju se na bežični internet kao u svim većim gradovima u svetu“, naveo je Stojčić.

Kako bi se obezbedilo dovoljno hladovine za prijatniji boravak, biće dodato i 12 manjih stabala u žardinjerama, dodao je on. Kazao je i da će stabla koja su posađena biti kontrolisana u smislu visine i gustine krošnje nekoliko puta godišnje, kako ne bi u potpunosti zaklonila Narodni muzej.

„Deltin“ sat se seli ispred Arene

Gradski urbanista je najavio i da će „Deltin” sat biti uklonjen sa Trga Republike.

„Dugo smo tražili novu lokaciju i na kraju smo odlučili da bude premešten na plato ‘Štark arene'“, rekao je Stojčić.

Dodao je da su ostaci „Virtemberške kapije”, po nalogu Zavoda za zaštitu spomenika kulture, u potpunosti konzervirani, ali i da je Trg Republike, kako je naveo, previše atraktivna lokacija da bi taj deo prostora ostao otvoren, odnosno prekriven staklom.

Pločama koje će prekrivati Trg Republike biće obeleženi delovi ostataka kapije kako bi građani mogli da se informišu o svemu što se nalazi ispod površine, a što je važno za istoriju Beograda i Srbije, dodao je Stojčić.

Ostaci Singidinuma mogli bi da „pomere“ garažu

Glavni gradski urbanista podsetio je da je prostor koji zauzima Vasina ulica veoma blizu mesta gde se nalazila glavna ulica Singidunuma, kao i da postoje indicije da se između Vasine i Studentskog parka nalazi veoma lep deo Singidunuma sa zidinama, freskama i rimskim pločicama.

„Zbog toga je pokrenuto veoma ozbiljno arheološko istraživanje. Ukoliko se pronađu ostaci, svakako će to biti nešto što bismo mogli da pokažemo čitavom svetu. To bi moglo da promeni plan o izgradnji javne garaže i ukoliko se to dogodi, garaža će biti ‘pomerena’ na Trg Republike“, dodao je Stojčić.