U manastiru Krušedol sećanje na stradale i prognane u akciji "Oluja"

Vesti 04. avg 201919:52 > 21:14
Tanjug/Zoran Žestić

Ispred manastira Krušedol održana je centralna manifestacija obeležavanja Dana sećanja na stradale i prognane Srbe u hrvatskoj akciji "Oluja", izvršenoj pre 24 godine.

Manifestacija pod nazivom „Oluja je pogrom“ počela je minutom ćutanja za sve stradale. Parastos žrtvama „Oluje“ služio je patrijarh srpski Irinej na platou ispred manastira Krušedol.

POVEZANE VESTI:

Okupljenima je prikazan kratak dokumentarac o proterivanju Srba, a zatim se u ime izbeglih obratila Milica Jurić, koja je u vreme „Oluje“ imala devet godina.

„Nema sela, kuće, Krajine. Sve je nestalo u jednoj noći. Deda mi je rekao da nikada nije sanjao Srbiju već Liku“, rekla je Jurić. Ona se potom zahvalila Srbiji u kojoj je, kaže, njena porodica našla slobodu.  

Obeležavanju su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović i premijeri Republike Srpske Radovan Višković i Srbije Ane Brnabić.

Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su Srbi postali pametniji i učili na svojim greškama i poručio „onima koji slave Oluju“ da ne treba da misle da Srbija ne ume da odgovori snažnije jer „ume, ali neće“.

„Ne možemo samo da plačemo i kukamo, već možemo da izvučemo pouke. Da znamo šta je mir i pokažemo poštovanje prema tuđim žrtvama, ali da nikad ne dozvolimo nipodaštavanje srpskih žrtava i svima da kažemo da ćemo biti svoj na svome“, izjavio je Vučić.

Vučić je Srbima proteranim iz Republike Srpske Krajine kazao da iz Srbije, „u koju će pustiti svoje korene“, nikada i nigde neće morati da idu.

„Lako je meni da pričam danas o greškama, na njima treba da učimo i da ih analiziramo. Na jednom od obeležavanja ‘Oluje’ rekao sam da je Srbija je u toj nesreći dobila nove Desnice, Matavulje, Tesle“, kazao je Vučić.

Vučić je najavio da će za 25. godišnjicu akcije „Oluja“ na Trgu Republike u Beogradu biti održan najveći skup do sada.

„Za to nam nisu potebne pesme, već da ljudi pokažu ponos, dostojanstvo i srpsku dušu. Pozvaćemo iz celog sveta Krajišnike da dođu na taj skup i da pokažemo da nikada nećemo zaboraviti šta se to dogodilo“, rekao je Vučić.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

Patrijarh Irinej: Stradanje krajiških Srba planirano od najvišeg državnog vrha Hrvatske

Patrijarh Irinej rekao je da su Srbi stradali u akciji „Oluja“ novomučenici i da se njihovo stradalništvo može uporediti sa stradanjem njihovih sunarodnika u Jasenovcu i drugim stratištima u NDH tokom Drugog svetskog rata. 

Patrijarh Irinej kaže da su u kolonama izbeglica u Hrvatskoj stradali starci, žene i deca, baš kao što su deca stradala u logorima NDH.

On je napomenuo da je NDH jedina imala logore za decu u nacističkoj Evropi, a da se srpskom narodu za to niko nije izvinio, posebno ne Rimokatolička crkva, koja je to donekle mogla i sprečiti. 

Tanjug/Zoran Žestić

„Od Rimokatoličke crkve smo očekivali osudu. Nismo je čuli, a njeno ćutanje je osnažilo one koji su zlo činili i ostali neosuđeni od te božanske organizacije. Reč je bila značajna, a da se čula ne bi se desilo ono što se desilo“, rekao je patrijarh. 

On je naveo da je najtragičnije što se ideje zločina čuju i danas, jer, kako kaže, to zlo nije umrlo, nego i danas živi, na tragediju srpskog naroda i celog čovečanstva. On je podsetio da je stradanje krajiških Srba bilo planirano od najvišeg državnog vrha Hrvatske, čiji je cilj bio da taj kraj potpuno očisti od srpskog naroda. 

„Plan je bio da istrebe svaki srpski trag i koren na prostorima gde su dugo živeli. Desila se strašna tragedija našeg vremena i to se mora znati, reći i ponavljati“, rekao je Irinej i pomolio se da se ovakav zločin nikada više i nigđe ne ponovi.

Dodik: Srbi proterani sa svojih vekovnih ognjišta

Milorad Dodik je ukazao na značaj slobode za srpski narod na ovim prostorima, koji je u prošlom veku najviše stradao.

„Srbi su najstradalniji narod prošlog veka“, rekao je Dodik. 

On je napomenuo da su Srbi proterani sa svojih vekovnih ognjišta iz Hrvatske, ali da su utočište našli u Republici Srpskoj i Srbiji. Dodik je podsetio da su prošle 24 godine od dana kada je Hrvatska donela odluku da očisti srpski narod iz Republike Srpske Krajine. On je istakao da peti put Srbija i Republika Srpska zajedno obeležavaju Dan sećanja na žrtve „Oluje“, te izrazio zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je to inicirao. 

„Ako Srbija zaboravi „Oluju“, niko o njoj neće pričati“, istakao je Dodik. 

Tanjug/Jaroslav Pap

On je ukazao i na pogrom srpskog naroda koji se sada dešava na Kosovu, kao i na njihov težak položaj u crnoj Gori.

Hrvatska vojska je 4. avgusta 1995. godine na području tadašnje Republike Srpske Krajine počela operaciju „Oluja“, u kojoj je ubijeno ili nestalo oko 2.000 Srba, a proterano više od 220.000.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska ušla je u gotovo potpuno napušten i prethodno žestoko granatiran Knin, u kojem je pre „Oluje“ živelo više od 90 odsto Srba. Sa teritorije Republike Srpske Krajine krenuo je talas izbeglica u kojem je bilo više od 200.000 ljudi.

Prema podacima Dokumentaciono informacionog centra „Veritas“ tokom hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“ iz svojih domova proterano više od 220.000 hiljada krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od čega je 1.220 civila.