Antonijević: Bojkot je pomenut samo jednom ili dva puta, nisu se svi odazvali

Vesti 03. avg 201922:57 > 23:02
Podeli:
Izvor: N1

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević izjavio je da je na sastanku vlasti i opozicije bojkot pomenut samo jednom ili dva puta, kao i da je "neophodno da imamo određene zaključke u kratkom periodu, da već tokom septembra može da se uđe u sprovođenje dogovorenog".

„Mi u ovom trenutku, naravno, ne možemo ići na izmenu izbornog zakonodavstva, jer to se ne radi u godini uoči izbora, ali neki delovi izbornog procesa i izbornih uslova mogu se unaprediti i u ovom periodu do izbora“, rekao je Antonijević za Politiku, koja navodi da je ta Fondacija bila inicijator razgovara vlasti i opozicije. 

Na pitanje da li bi se time mogao izbeći bojkot izbora dela opozicije, on je rekao da „tu možemo da se pozovemo na istoriju, na dva bojkota koja smo imali i njihove posledice, ali, ako verujete, za tri sata koliko smo razgovarali, bojkot je pomenut jednom ili dva puta“.

„I mislim da je dobro da se bavimo mogućnošću da se sve vrati u neke normalne tokove“, rekao je Antonijević.

POVEZANE VESTI:

On je rekao da se nisu odazvali svi koje su zvali na sastanak. 

„Nisu svi. Nismo imali predstavnika LSV-a i žao mi je što nisu učestvovali. DSS takođe nije bio, ali oni žele da učestvuju, s njima smo bili u kontaktu nakon sastanka. Najviše bih naglasio da smo imali potvrdu Žarka Obradovića da će doći, ali je došlo do nekih nesporazuma…“, rekao je Antonijević, navodeći da je do nesporazuma došlo više greškom inicijatora skupa i da će SPS učestvovati u daljem radu. 

Na pitanje o Srpskoj radikalnoj stranci, Antonijević je rekao da je to stranka koja ima svoj prostor delovanja i „očekujemo neki njihov sud o svemu ovome o čemu smo razgovarali“. 

„Ipak, pogledajte njihove izjave u Narodnoj skupštini, na kakav način dezavuišu rad civilnog društva…“, dodao je Antonijević. 

On je rekao da je sastanak bio samo prvi korak i da je sada na redu pojedinačno razmatranje četiri teme – finansiranje kampanja, uloga medija u predizbornom periodu, birački spiskovi i izborna administracija i biračko pravo građana. 

„Ne znam da li mi imamo pet miliona sekundi do izbora, ne umem da računam, ja sam pravnik, ali jednu sekundu smo potrošili na pokušaj da ponovo uspostavimo dijalog u društvu“, rekao je Antonijević, na konstataciju da neki, poput Udruženja „Jedan od pet miliona“, smatraju da je za ovaj dijalog sada prekasno.