Panović: Vlast legitimisala Đilasa kao lidera opozicije

Vesti 02. avg 201921:27 > 21:37
Podeli:
Izvor: N1

Sastankom na Fakultetu političkih nauka vlast je legitimisala Dragana Đilasa kao lidera opozicije i bez obzira što je objedinjena Demokratska stranka imala tri predstavnika, Đilas je bio glavni, ocenio je novinar Zoran Panović. On dodaje da će legitimitet izbora zavisti od toga da li će ih Savez za Srbiju bojkotovati, bez obzira šta drugi odluče.

Panović je gostujući u Danu uživo na N1 istakao da je sastanak vlasti i opozcije pokazao da je ključ u odnosu između Srpske napredne stranke i Saveza za Srbiju (SzS). Prema njegovim rečima, izbori će imati legitimitet ukliko SzS odluči da na njih izađe, čak i ako sve druge opozicione parije i pokreti odluče da bojkotuju.

Panović ističe da je odluka o izboru veliki rizik. Kako kaže, ako izađeš kajaćeš se, ako ne izađeš kajaćeš se. Ako opozicija izađe i izgubi izbore, do predsedničkih izbora neće imati šansu i teško će motivisati ljude. Ako bojkotuje izbore, onda može stalno da drži tenziju tražeći vanredne izbore i osporavanje legitimiteta, objašnjava Panović i dodaje da se iza odluke o bojkotu krije politička odluka koja je mnogo teža od one o bojkotu parlamenta.

POVEZANE VESTI

Govoreći o fer izbornim uslovima, gost Dana uživo kaže da su oni mit i da se ne može govoriti o idelano tipskim izborima.

„Hajde da se vratimo na uslove iz 2012. Opozicija kaže da je bila bolja atmosfera, i ja bih rekao da je možda bila bolja. Ali mediji su i tada bili uz vlast, tako da ni ovaj SNS ne bi mogao da kaže da im to ne odgovara. Hajde da se onda vratimo na uslove iz 2012. i nemojmo da tražimo da iz ovakve atmosfere napravimo uslove koji su ideal demokratije. To mora da se osvaja ponovo“, napominje Panović.

Prema njegovoj oceni, najbitniji za fer uslove su mediji. On, međutim, napominje da nije siguran kako će to izgledati i pored toga što se na nekim televizijama može napraviti neka vrsta debatnog programa.

„Biće interesantno kako će dolaziti opozicija u neke televizije, na neke formate, kod nekih voditelja. Ne treba da se napravi greška pa da pomisle da ako nas puste u medije, mi smo već pobedili. To je kvadratura kruga, u nekim idelanim uslovima opet bi pobedili Vučić i SNS, ali ne bi pobedili ovoliko. A to je za Vučića katastrofa. Neka pobeda sa 33 odsto, pa to bi za neke bila premija, ali za Vučića bi bio težak psihološki poraz“, smatra gost Dana uživo.

On kaže da je Aleksandar Vučić vešto godinama uzurpirao politički prostor i mimo onoga što je legitimno dobijao na izborima.

„Sa jačanjem partije i insistiranjem na rejtingu preko 50 razaran je javni prostor, razarane su institucije. Svaka besmislena kolona opozicije i svaki besmisleni raskol uništavao je opoziciju. Posle demonstracije u kojima se dobar deo građana pobunio protiv stvari koje su bile skandalozne, umesto da se artikuliše to u neku jaču organizaciju, mi imamo i suviše mnogo subjekata. Sa jedne strane imate SNS koja je organizovana, Vučić zna šta je partija“, opisuje Panović srpsku političku scenu.

Ocenjuje da ukoliko opozicija odluči da izađe na izbore u aprilu, kada će se pored parlamentarnih održati i lokalni, imaće veće šanse za bolji reultat na lokalnim izborima.

„Bilo bi interesantno videti da li bi opozicija mogla da uzme jedno 10 gradova tipa Šapca i kako bi vlast onda funkcionisala. Doživljavaju ih kao neke ekcese, enklave jer ova vlast ima potrebu da se zaokruži svuda, da vlada svuda“, zaključuje Panović.