MUP kupuje vozila i nastavlja da krije cenu

Vesti 02. avg 201918:28 > 18:29
N1

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uručio je policijskim jedinicama u Srbiji 80 novih vozila, 60 kombi vozila - marica, 12 vatrogasnih i osam sanitetskih vozila. Ali i ova nabavka obavijena je tajnom kad je reč o ceni. Stefanović kaže da su plaćena najjeftinije moguće, ali da ima informacija koje ne može da objavi.

Vatrogasna kola, kombiji, ambulantna kola. MUP Srbije obogatio je vozni park za još 80 vozila.

„Nastavljamo sa ovim procesom. Ovo je deo nabavke za ovu godinu, imamo još do kraja godine dobrih vesti“, naveo je ministar policije.

A nastavlja se i sa starom praksom, da su vesti i nepotpune. Ne zna se, na primer, koliko koja nabavka vozila vredi. Kao što je već više od dve godine tajna koliko je koštala nabavka 710 škoda za policiju, danas je ostalo nepoznato koliko košta 80 vozila parkiranih iza ministra. Javnosti ostavlja da mu se veruje na reč da su kupljeni po najpovoljnijoj ceni.

„Zar mislite da bih sebi dozvolio da kupim za dinar skuplje, a da ne kažem da kupujemo značajno jeftinije u odnosu na svakog drugog, ne samo na državne organe. I drugo, ja se potrudim da u gepeku svakog automobila postoje četiri zimske gume, potrudim se da imaju dva besplatna servisa a ne jedan… Ono što ne može da se otkrije, ne može da se otkrije, zato što policijske jedinice koje su davale različite specifikacije u određenim delovima vozila, ne žele da se te karakteristike otkrivaju. Dakle, neke delove informacija možemo da kažemo, a neke ne“, kaže Stefanović.

Ali, dodaje, svakako se zna koliko je budžetom ukupno predviđeno za nabavku vozila. Za 2019. godinu, to je 850 miliona dinara.

Screenshot

U drugim zemljama – drugačija praksa. Sjedinjene Američke Države, na primer, detaljno javnosti predstavljaju specifikacije troškova i to čak i kad je reč o vojsci.

POVEZANE VESTI

Aleksandar Stankov iz Južnih vesti, koje su istraživale nabavku 710 škoda o kojoj još nema detalja, kaže da se ti automobili plaćaju novcem svih građana i da javnost ima pravo da zna detalje nabavke.

„Državna tajna može da bude, po meni bi trebalo da bude možda tip vozila, ono što je naručeno da ta vozila sadrže, ne bi trebalo da znamo šta sve ona mogu – uslovno rečeno, ali zašto da ne saznamo cenu, konkretnu cenu jednog automobila, da ne znamo ukupnu cifru, pa sad da mi mislimo koliko košta pojedinačni automobil. Mislim da to nije nikakva tajna“, kaže Stankov.

Stankov podseća na istraživanje Južnih vesti o kupovini 710 škoda 2017, i kaže da je zbog manjka informacija otvoren prostor za sumnju na veze sa glavnim distributerom vozila Škoda – firmom Auto Čačak.

„Neka naša istraživanja su pokazala da mnoge opštine, centri za socijalni rad i tako dalje, poslednjih godina postoji jedna ekspanzija kupovine upravo škodinih automobila i u 99 odsto slučajeva je distributer Auto Čačak. Ne znamo za policiju kakva je situacija, ali možemo da pretpostavimo da je to povezano, kao što se kupuje vozilo marke „Škoda“ za centre za socijalni rad, opštine i tako dalje – da se kupi i za policiju“, navodi Stankov.

Nisu samo novinarska pitanja naišla na zid ćutanja. Naime BIRN, koji je takođe istraživao nabavku škoda, tražio je podatke preko Poverenika za infirmacije od javnog značaja, ali i pored naloga Poverenika, pa i kasnije sudske presude – podaci javnosti nisu dostavljeni.