Palmer: Nisam organizovao sastanak vlasti i opozicije, SAD za izlazak na izbore

Vesti 01. avg 201923:26 > 23:33
Izvor: FoNet/Nenad Đorđević

SAD se nadaju da će opozicija u Srbiji odustati od bojkota izbora i da će sa predstavnicima vlasti postići dogovor oko izbornih uslova, rekao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer. On je negirao da je učestvovao u organizaciji sastanka predstavnika vlasti i opozicije.

Palmer je posle sastanka vlasti i opozicije, uz posredovanje civilnog sektora, u intervjuu za Glas Amerike rekao da „misli da ima mnogo pitanja u vezi sa ravnopravnim (izbornim) uslovima“ u Srbiji.

„Svakako, ako opozicija ne veruje da su uslovi fer, ima prostora za otvoreni dijalog, otvorenu raspravu o tome. Nadamo se da će biti postignut sporazum i da će biti pronađen način da sve političke partije učestvuju na izborima, kako bi građani Srbije imali pravi izbor“, kazao je Palmer.

POVEZANE VESTI

 Dodao je da se nada da će sve strane uspeti da se usaglase i da će opozicija učestvovati na izborima, „jer smo ih na to konstantno i ohrabrivali“.

On je negirao da je učestvovao u organizaciji sastanka predstavnika vlasti i opozicije na FPN-u, kako su objavili mediji.

„Apsolutno ne. Nisu im potrebni posrednici, reč je o političkim partijama i liderima koji se dobro poznaju i dobro razumeju. O tome se dugo razgovara u Beogradu i zaista nema potrebe da se SAD ili bilo koji spoljni akter tu ubacuje“, rekao je Palmer.

Dijalog Beograda i Prištine da ide ka međusobnom priznavanju

Palmer je za Glas Amerike govorio i o tome da li posle ostavke kosovskog premijera Ramuša Haradinaja postoje veće šanse za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine i za sporazum Srbije i Kosova.

„Nadamo se da Beograd i Priština mogu ponovo da nađu put do pregovaračkog stola i da onda nađu obostrano prihvatljivo rešenje čiji je rezultat puna normalizacija odnosa i koje otvara put ka evropskoj budućnosti za obe zemlje“, rekao je Palmer.

Dodao je da bi SAD volele da nova vlada Kosova bude formirana što je pre moguće i da učini sve što je potrebno da dijalog bude nastavljen, uključujući ukidanje taksi na robu iz Srbije i BiH.

Upitan da li posle ostavke Haradinaja postoji veća verovatnoća da predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, postignu sporazum koji podrazumeva razmenu teritorija, Palmer je rekao da su SAD trenutno usmerene „da obe strane vrate pregovorima“ i da će se, kada se to desi, govoriti o tome šta bi dve strane mogle da ispregovaraju.

„A to treba da definišu obe strane. Niko neće biti primoran da radi nešto što ne može da uradi. Ali bismo voleli da se pregovori odvijaju u dobroj veri i idu ka dogovoru koji vodi međusobnom priznavanju Srbije i Kosova i otvara put ka Evropi. SAD neće diktirati domet pregovora“, naveo je Palmer.

Upitan da li su tačni navodi nekih eksperata u Vašingtonu da već postoji nacrt sporazuma koji su dogovorili Vučić i Tači i da se sada traži način da se taj dogovor „proda javnosti“, Palmer je kazao da nije video „neki nacrt dogovora ili neki dogovor koji čeka da bude potpisan“, ako takav i postoji.

„Dogovor koji se postigne mora biti sveobuhvatan, mora imati političku, bezbednosnu, ekonomsku, trgovinsku, kulturnu komponentu, deo koji se odnosi na zaštitu imovine SPC na Kosovu. Dakle, mislim da je fokurisanje isključivo na mape i teritoriju daleko od onoga što bi trebalo da podrazumeva sveobuhvatna normalizacija. Šta je normalizacija, mogu da definišu samo učesnici u pregovorima, a za to je potrebno da se vrate za sto“, dodao je Palmer.

Srbija mora da reši slobodu medija

Govoreći o medijskoj situaciji u Srbiji, Palmer je rekao da je „o pitanju slobode medija pričao sa zvaničnicima na svim nivoima u Beogradu“.

„To je nešto što Srbija mora da reši kako bi napredovala na evropskom putu. EU će pažljivo posmatrati atmosferu u kojoj rade mediji u Srbiji kako bi osigurala da je fer, izbalansirana, nepristrasna, da opozicija ima pristup medijima. Dakle, važno je za evropsku perspektivu Srbije“, naveo je američki zvaničnik.

Upitan da li veruje da Vlada Srbije može da predvodi taj proces, Palmer je kazao da to „nije samo pitanje vlade“, već da „ulogu imaju i opozicija, civilno društvo i mediji“.

„I međunarodna zajednica ima svoju ulogu u identifikovanju problema i saradnji sa vlastima kako bi ti problemi bili rešeni. Važnost ovog pitanja se ne može dovoljno naglasiti“, dodao je Palmer.