Vučić čitao izveštaje s oznakom državna tajna, navodio imena sudija i diplomata

Vesti 01. avg 201913:48 > 14:14
Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je, "uz određene preskoke", pune 24 godine bio prisluškivan i praćen primenom različitih metoda. On je na TV Pink čitao delove zvaničnih izveštaja BIA, sa oznakom državna tajna, navodeći imena sudija koja su odobravala da bude prisluškivan, kao i imena stranih diplomata s kojima je bio u kontaktu.

Gostujući na televiziji Pink, Vučić je rekao da je ponosan što u zaključcima i analizama mera praćenja koje su prema njemu primenjivane, nikada nije dokazana njegova „neprijateljska“ delatnost prema Srbiji. Dodao je da se u vreme dok je bio koordinator službi bezbednosti, „nikada nisu pojavljivali u javnosti prisluškivani razgovori“.

POVEZANA VEST

 Predsednik Srbije je, u živom programu, čitao delove zvaničnih izveštaja BIA, sa oznakom državna tajna, navodeći imena sudija koja su odobravala da bude prisluškivan, kao i imena šefova bezbednosnih službi u periodu između 1995. do 2003. godine.

„Pročitaću vam zvaničan izveštaj – zajedno sa Vojislavom Šešeljom i Tomislavom Nikolićem na konsolidovanju i omasovljavanju pravojnih formacija unutar stranke u cilju pokušaja nasilnog preuzimanja vlasti. To je bio razlog za uvođenje mera od strane Jovice Stanišića“, pročitao je Vučić.

Vučić je napomenuo da je osobe, čija je imena čitao, kontaktirao i tvrdio da njima ne smeta da njihova imena izgovori te da stoga neće prekršiti njihova prava.

Vučić smatra da je reč o „političkoj odluci“, a da kasnije, da bi se „pokrile mere“, dolazi odluka suda.

„Donosi je Časlav Ignjatović, predsednik Vrhovnog suda, tek 12. marta 1996. godine, tada oni tu svoju odluku legalizuju“, rekao je on.

Nove mere, kaže Vučić, pošto je ustanovljeno da nije bilo dovoljno osnova da je bilo šta počinio, uvode se 26. maja na osnovu odluke Balše Govedarice, predsednika Vrhovnog suda.

„Još dva puta se ponavlja to na osnovu njegovih odluka. Tek 13. decembra 2000. godine se ukida mera kompletnog praćenja i nadzora svih mojih komunikacija odlukom Radomira Markovića. Na osnovu novog šefa Državne bezbednosti Miše Milićevića od marta 2003, to je valjda to zbog mojih veza sa podzemljem uvodili, to je 13, 14 dana nakon ubistva predsednika Vlade“, rekao je Vučić.

U vreme vanrednog stanja, dodaje Vučić, kada nema nikavkog suda ili naloga tužilaštva, odluku sam donosi direktor Bezbednosne informativne agencije.

Kako Vučić navodi na osnovu izveštaja, više od pola „kriminalnih veza“ su telefonski razgovori sa Bojanom Pajtićem, a ključna je veza sa Šešeljem koji mu je rekao kakvo saopštenje da objavi povodom navoda o njegovim vezama sa kriminalcima.

Pored imena sudija i šefova resora bezbednosne agencije, Vučić je na Pinku pokazao dokumentaciju i naveo imena stranih diplomata, sa kojima je on kontaktirao, i za koje tvrdi da ih je BIA, od 2017. do 2012. pratila samo da bi saznala šta on planira.

„U novijem periodu počeli su da prate… kako su to uradili, vrlo lukavo da ne možete da kažete da su doneli mere da vas prate, sve diplomate koji su u kontaktu sa mnom su direktno pratili – Olega Dzizu, ruskog diplomatu, kojeg su pratili kao pripadnika obaveštajne službe strane države“, naveo je Vučić.

Dodao je da je praćen i Žorž Urio, bivši verenik njegove aktuelne savetnice za medije Suzane Vasiljević, kao pripadnik obaveštajne službe Francuske.

„Nju tada nisam znao, ali sam naravno radio sa ljudima iz ambasade najnormalnije kao predstavnik stranke, tada je Srpska napredna stranka već bila osnovana. Oni su uzeli Ruse, Amerikance, Mađare i Francuze da bi mogli da vide kompletnu moju politiku i prema Evropljanima i prema regionu i prema velikim silama Rusiji i Americi“, rekao je Vučić.

Prateći njih i nadzirući njihove kontakte, dodao je Vučić, u svakom trenutku su znali šta je to što on radi na spoljnopolitičkom planu. Podaci su prikupljani i preko kontakta sa Orhanom Dragašom, dodao je Vučić.

„Snimali su nam razgovore telefonske, mislim da smo se jednom u životu u tom periodu videli“, rekao je Vučić i naveo i ime sadašnjeg predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža, tada zaposlenog pri ambasadi Nemačke.

Vučić je rekao da je na spisku bio i Vladimir Božović koji je „okarakterisan kao neko ko bi mogao da bude interesantan kao dostavljač informacija obaveštajnoj službi Crne Gore“.

„Vladimir Đukanović, kao novinar radija Fokus, poznat kao ekstremista, i Goran Vesić, lice indikativno po ekstremizmu. Ja sam sa Vesićem razgovarao o Zvezdi, o sportu i o tome šta se zbiva u vladajućoj partiji jer je Vesić uvek imao dobre informacije o tome šta se zbiva u Demokratskoj stranci“, naveo je Vučić.

Podsetimo, ministar policije Nebojša Stefanović nedavno je saopštio da je Vučić prisluškivan u kontinuitetu od 1995. pa do 2000. godine, nekada i bez ikakvog naloga suda i bez naredbe i mere koja je na bilo koji način zasnovana na zakonu.

„Vučić je prisluškivan i u periodu od 2000. do 2003. i posebno u periodu od 2007. do 2012. i to na perfidan način, indirektno putem komunikacije sa osobama koje su bile prisluškivane poput Gorana Vesića i Vladimira Đukanovića koji su bili označeni kao ekstremisti i na osnovu toga prisluškivani i nadzirani“, kazao je tada Stefanović.